REAKCIJA STRUČNJAKA

Pitali smo 'vojnog lekara' vrijeđa li ga Milanovićeva izjava

30.08.2016 u 21:07

Bionic
Reading

Tko su bili 'vojni lekari', kako je Zoran Milanović na tajno snimljenom sastanku s braniteljima nazvao majku Andreja Plenkovića? Milanović je očito implicirao da je bila pripadnica Jugoslavenske narodne armije jer je u vrijeme Jugoslavije radila u Vojnoj bolnici u Dubravi. Među svim Milanovićevim skandaloznim izjavama s famoznog sastanka, mnogi ovu ističu kao jednu od najgorih

S tim se slaže i Ivo Vučković, pukovnik JNA-e i brigadir HV-a, primarijus urolog, koji je mirovinu dočekao u KB-u Dubrava, bivšoj Vojnoj bolnici i koji je bio kolega Vjekoslave Raos Plenković, majke predsjednika HDZ-a.

'Taj izraz je pejorativan, tako se ne govori ljudima koji su radili u bolnicama ili nekim drugim institucijama, kao Brodarski institut, gdje su radili vrhunski školovani ljudi. Gospođa Raos bila je i još je vrsna kardiologinja', otkriva Vučković za tportal.

Objašnjava da više od 90 posto osoblja u Vojnoj bolnici nisu bili vojna, već građanska 'lica'. 'Ona je bila građansko lice na službi u vojnoj bolnici i vrsna kardiologinja jer vojska nije primala bilo koga. Kada je trebalo postaviti šefa, onda se tražila i izvrsnost među građanskim kadrom. Jako mu zamjeram što je to rekao', kaže Vučković.


Naš sugovornik ističe da je sam socijaldemokrat zapadnog tipa te da je i Milanović bio izložen napadima 'da su mu roditelji partizani i komunjare'.

'To je tipično ponašanje čovjeka čiji korijeni, kao i moji, sežu iz Cetinske krajine. Kada se raspale, ne biraju riječi. Milanović umjesto točke na kraju rečenice stavi zarez i onda sve upropasti', kaže nam primarijus Vučković.

Gotovo svi ostali lojalni Hrvatskoj

Podsjeća nas i na činjenicu da je 1.100 od ukupno 1.250 djelatnika Vojne bolnice, među kojima je mnogo 'vojnih lekara', 1991. ostalo lojalno Hrvatskoj. Oni su, nekoliko mjeseci prije nego je bolnica predana hrvatskim vlastima, organizirali tajni stožer u bolnici i surađivali s ljudima oko Franje Tuđmana kako bi bolnica bez ljudskih žrtava i materijalne štete bila predana u hrvatske ruke.

Vučković naglašava da je u drugim jugoslavenskim gradovima JNA predavala potpuno devastirane bolnice. 'Raos je sudjelovala u čuvanju bolnice kao i nas 1000. Mi smo sačuvali bolnicu. To je i njezina zasluga kao i moja', zaključuje Vučković.

Njega je zajedno s još 12 kolega koji su bili članovi tzv. Tajnog stožera u bolnici, u veljači 2012., odlikovao Ivo Josipović. Bolnica je nakon mukotrpnih pregovora predana u hrvatske ruke sredinom prosinca 1991. potpuno neoštećena. Pregovore s JNA-om vodio je Andrija Hebrang koji, pak, negira postojanje takvog tajnog stožera.