SUMNJA NA KORUPCIJU

Srpska Vlada: Ne damo Reu Hrvatskoj

18.10.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Srbijansko pravosuđe držat će se načela najboljeg interesa djeteta koje je u nekim slučajevima i važnije od zakona kako bi zaštitilo djevojčicu oko čijeg se skrbništva u brakorazvodnoj parnici spore njezin otac iz Hrvatske i majka iz Srbije, rekao je u petak ministar pravosuđa Nikola Selaković.

Slučaj Roberta Matijevića iz Zagreba i Nataše Matijević iz Ljiga u središnjoj Srbiji privukao je medijsku pozornost pošto su mještani Ljiga prosvjedima onemogućili ovrhu odluke suda u Valjevu da otac preuzme djevojčicu. Sud u Valjevu je, prema odredbama Haaške konvencije o otmici djeteta, presudio u očevu korist pošto je otac za otmicu optužio suprugu Natašu. 'Uvjeren sam da nakon pravomoćne presude još nije sve završeno i da, bez bilo kakve primisli da možemo dirati u presudu koju je donio neovisni sudac, možemo učiniti još dosta toga da Rea ostane na sigurnom', rekao je Selaković za B92.

U obiteljskom pravu postoji načelo najboljeg interesa djeteta koje je u nekim slučajevima važnije i od samog zakona, rekao je ministar. U ovom slučaju treba se držati tog načela, istaknuo je srbijanski ministar. Podsjetio je da je ministarstvo sudu u Valjevu predložilo sporazumno rješavanje problema.

Slučaj bračnog spora Matijević problematičan je od samog početka, drži Selaković. Nataša Matijević isprva je u Zagrebu dobila skrbništvo nad djetetom, ali je nakon boravka u sigurnoj kući zbog obiteljskog nasilja došla s kćeri k roditeljima u Ljig u središnjoj Srbiji i tada je optužena za otmicu. Selaković je dobio podatke da je Reina majka bila zlostavljana i tijekom trudnoće.

Rekao je da neće komentirati odluke hrvatskog suda, no 'ako imate nekoga tko nije u stanju voditi primjerenu brigu o djetetu, tko zlostavlja majku pa i samo dijete, a vi donesete presudu gdje se dozvoljava takvom roditelju da viđa dijete, onda tu postoji neki problem'.

Iz razgovora s kolegama i novinarima iz Hrvatske Selaković je doznao da se sumnja na korupciju u Hrvatskoj.