LUDNICA U BEOGRADU

Srpska desnica organizira pet antigay parada

29.09.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Uz sudionike beogradske gay parade, u nedjelju će glavnim gradom Srbije po svemu sudeći prodefilirati još nekoliko povorki. Najviše prašine podigao je skup pod nazivom Molitveni hod, koji organizira pokret Obraz. Radio Slobodna Europa javlja da je i sama policija organizaciju Obraz označila kao 'klerofašističku', zbog čega mnogi upozoravaju da bi na ulicama Beograda u nedjelju moglo doći do vrlo ozbiljnih izgreda i eskalacije nasilja

Organizatori Parade ponosa tvrde da je na dan njezinog održavanja prijavljeno još pet antipride prosvjeda. Desničari bi se, kako tvrde, trebali okupiti istovremeno kada i sudionici gay parade te potom krenuti u šetnju dijelom centra Beograda koji će vjerojatno, kao i lani, biti u potpunoj blokadi. Prema predviđanjima, bit će gotovo nemoguće izbjeći sukobe. Iako su neki beogradski mediji javili da će do nedjelje svi skupovi, osim Parade ponosa, biti zabranjeni, to se do sada, tri dana uoči parade, nije dogodilo.

Lider pokreta Obraz, Mladen Obradović, potvrdio je novinarima RSE da nema nikakvu informaciju o eventualnoj zabrani Molitvenog hoda. Obradović je zbog organiziranja nemira tijekom prošlogodišnje parade, kada je centar Beograda bio potpuno demoliran, zaradio prvostupanjsku presudu na dvije godine zatvora.

'POLICIJA NIJE OPREMLJENA!'

'Ukoliko vlada ne želi donijeti odluku, a strukture sigurnosti daju procjenu da skup nije siguran te poslije toga dođe do određenih komplikacija, onda neka vlada podnese ostavku', izjavio je za RSE Srećko Petrović, predstavnik udruženja policije Solidarnost, zaposlen u interventnoj policiji, u čijoj je nadležnosti sprečavanje huliganskog nasilja. Dodao je da već deset godina srpska policija izlazi na ulice nedovoljno opremljena te upozorio da bi i zbog toga cijena nedjeljne parade mogla biti vrlo visoka.

Dok se crne prognoze iz dana u dan gomilaju, organizatori parade ne odustaju te će u nedjelju prošetati centrom Beograda. Jovanka Todorović je ispred organizatora izjavila da su rizici očiti, ali da ih iz policije uvjeravaju da je sigurnost na zadovoljavajućoj razini te da će sve proći u redu.

'CILJ JE OBESHRABRITI SKUPOVE KOJI IRITIRAJU CRKVU'

Profesor Beogradskog sveučilišta, Ljubiša Rajićmišljenja je da vlasti ne reagiraju na zastrašivanje prijetnje upućene sudionicima parade s ciljem da se spriječi svaki idući pokušaj organiziranja pridea.

'Uvjeren sam da će policija traljavo odraditi posao, ne bi li time obeshrabrila svaki budući pokušaj da se organizira, ne samo Parada ponosa, nego bilo kakav drugi prosvjed koji bi mogao iritirati Crkvu i konzervativni, patrijarhalni dio stanovništva', smatra Rajić.