'prolongirana priča'

Srića: Plenković je svojim primjerom trebao pokazati građanima i staviti se sam u samoizolaciju

23.06.2020 u 09:58

Bionic
Reading

'Nije to početak drugog vala, nego prolongirana priča prvog', komentirao je rast broj zaraženih u Zadru pulmolog iz zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac i koordinator zdravstvenih politika SDP-a Saša Srića

'Prave rezultate, budući da inkubacija traje oko dva tjedna, možemo očekivati za tjedan do 10 dana. Vidjet ćemo hoće li brojka rasti', rekao je pulmolog Saša Srića iz zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac te koordinator zdravstvenih politika SDP-a i kandidat na listi Restart koalicije u VI. izbornoj jedinici za N1 televiziju, komentirajući slučaj teniskog turnira u Zadru. Srića smatra da se prije svega radi o propustu organizatora, ali i svih koji su sudjelovali u tome.

'Previše smo se opustili', dodao je.

Komentirajući samoizolaciju, rekao je da smo ju definirali prije dva mjeseca, kad je to bilo značajno i bitno, kad je situacija bila ozbiljnija.

'Činjenica je da je premijer Andrej Plenković bio u neposrednom kontaktu i svojim je primjerom trebao pokazati građanima i staviti se sam u mjeru samoizolacije', rekao je.

I Srića potvrđuje da će ova kampanja izgledati drugačije te da će biti više druženja na otvorenom bez rukovanja. Napominje da treba izbjegavati skupove u zatvorenom prostoru i da će SDP odluke o daljnjim aktivnostima donositi ovisno o epidemiološkoj slici. Također smatra da je vrijeme za reduciranje posjeta bolnicama i ponovno obavezno nošenje zaštitne opreme. Građane posebno uznemirava činjenica što se u javnom, a posebno u međugradskom prijevozu ne poštuju mjere distance i higijene.

'Brzo nakon smirivanja situacije te su se mjere počele popuštati, a to nije dobro. Treba ostati raspored sjedenja koji bi zadovoljio distancu uz obavezno nošenje maski. Brzo su se maske zaboravile, ljudi su se prestali držati mjera dezinfekcije, a tu je odgovoran i Nacionalni stožer', rekao je Srića i komentirao kako vratiti odgovornost građana:

'Političari moraju pokazati svojim primjerom i utjecati na građane. Premijer je morao otići u samoizolaciju. To što se pokazalo da je negativan ne znači puno jer prvi test može biti lažno negativan. Period inkubacije je oko dva tjedna, ali svojim primjerom trebao je pokazati da se i drugi tako ponašaju. Hrvatska ima dobru epidemiološku sliku, ali vraćamo se na staru priču da imamo mali broj testiranih.'