KONTROVERZNI PERFORMANS

Labrović se ispričao zbog grupnog lizanja žlice: Neka moja glupost i sljepoća budu zadnji momenti u ovoj priči!

23.06.2020 u 08:52

Bionic
Reading

U Puli je 19. lipnja, na otvaranju izložbe 'Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina' u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, konceptualni umjetnik Siniša Labrović s 15-ak volontera izveo performans u sklopu kojega su lizali istu žlicu. Čin je međutim zbog opasnosti od koronavirusa izazvao burne reakcije i osude javnosti, nakon čega se Labrović ispričao na svome Facebooku

'Prošla su tri dana i popustila je napetost. S odlaskom nje i žešćim povratkom virusa, kao i javljanjem nekih prijatelja, performans dobiva druge konture pa se pokazuje kao glup i tašt, neobazriv i lakomislen. Hrabar, ali s krive strane. Prvi put je performans izveden u Bergenu u Norveškoj u listopadu 2019. i tada je u njemu sudjelovalo oko 25 ljudi, ali s promijenjenim okolnostima performans ima i novo značenje koje sam previdio. Žao mi je da sam ljude u Puli doveo u ovu situaciju. Nitko od njih nije odgovoran, a naročito ne oni koji su pristali u njemu dobrovoljno sudjelovati. Njima ostaje moja velika zahvalnost i posebna isprika. Ispričavam se svima i molim za oprost uz nadu da će se sve dobro završiti! Neka moja glupost i sljepoća budu zadnji momenti u ovoj priči! Žao mi je!' napisao je Siniša Labrović na Facebooku nakon što je performans 'Zajednička žlica' izazvao lavinu reakcija.

Labrović je performans s petnaestak volontera izveo u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, na otvaranju velike izložbe 'Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina', a u sklopu njega te večeri drvena norveška žlica prošla je kroz različita usta. Svi su je lizali, a jedna osoba to je napravila kroz masku koju je nosila na licu. Od volontera je Labrović tražio i da se poredaju u obliku obrnuta slova 'u', ali bez ušica, aludirajući na problematiku ustaštva u Hrvatskoj.

Uslijed globalne strepnje pred drugim valom koronavirusa dio javnosti događanje je ocijenio neodgovornim, a o svemu se oglasio i Stožer. 'Ako je to tako, to sigurno nije dobro', poručio je Davor Božinović, dok je ministar zdravstva Vili Beroš rekao kako takva aktivnost nikako nije dobrodošla.

'Nevjerojatno, kad se Labrović ispričava za svoj umjetnički performans, onda smo stvarno ušli u novo normalno', bio je jedan od komentara na status umjetnika na Facebooku.

'Dobro je, nadajmo se da će sve bit' ok, iako ja znam da se ti i bez toga izjedaš. Ovo je performans koji se na kraju obratio autoru', poručila mu je jedna od prijateljica, a druga mu je napisala:

'Uz sva ostala pitanja koja otvara, performans sa žlicom propituje i odnos slobode umjetnosti i osobne odgovornosti. Sviđa mi se to što je performans u sivoj zoni etičnosti. Kao osobi, neka ti bude žao što si druge potencijalno doveo u opasnost, ali kao umjetnik budi ponosan na svoj rad. A i ovo tvoje kajanje isto vidim dijelom, produžetkom performansa, što mu daje dodatni sloj značenja. Lizao žlicu pa se ispričao, to mi super dođe kao zrcaljenje svih ovih isprika političara i javnih osoba nakon što ih prozovu za nešto. Lizanje je bilo odličan performans, ali lizanje s isprikom čista mi je genijalnost. Stvarno si svjetski.'

  • +2
Siniša Labrović Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL