Sretna juha od žutijeh tikvicah!

Sretna juha od žutijeh tikvicah!

16.08.2011 u 11:03

Bionic
Reading

Može se papat' hladna ili topla, odnosi mamurluk i dehidriranost, a donosi čistu, nepatvorenu - sreću!

Tikvice su ljetna hrana i možda vam već izlaze na uši, ali ako ih se sad ne naguštate spominjat ćete ih se usred zime sa suzom u oku! Zato - navalite i ne kukajte ;).

Sretna juha je i jope'recepatNigelle Lawson i stvarno je sretna! Odnosno čini sretnim onoga tko je kuha i ondak kuša. Žuta boja je inače simbol radosti pa ako navedena osoba i nije u tom stanju tijekom kuhanja i kušanja - sigurno će nakon osjetiti stanovitu radost življenja.


Gdja Lawson tvrdi da je ovo juha protiv tuge. Moje iskustvo potvrđuje njezinu tezu.
Nemojte mi vjerovati - probajte!

za 4 do 6 osoba

500 g žutih tikvica
kora i sok jednog limuna
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica kurkume
1 litra pilećeg temeljca
100 g basmati riže
morska sol i papar

Tikvice isperite, nemojte ih guliti, ali ih narežite :). Smjestite ih u posudu s limunom i maslinovim uljem, miješajte dok se ne natope i onda propirjajte na laganoj vatri
5 minuta, povremeno ih miješajući dok ne omekšaju.


Tikvice marinirane u limunu i maslinovom ulju :)

Umiješajte kurkumu, ulijte temeljac i limunov sok te ubacite rižu. Kuhajte nepoklopljeno 10 do 20 minuta ili dok tikvice i riža ne omekšaju. Začinite prema ukusu i pustite da se malo ohladi prije posluživanja. Ipak je još uvijek - ljeto!

I za kraj: Don't worry - be happy!