GUIDO WESTERWELLE

'Sretan sam zbog Hrvatske, opravdali ste povjerenje'

10.06.2011 u 21:58

Bionic
Reading

'Vaša je zemlja provedbom korjenitih reformi proteklih godina postigla iznimne rezultate. Stoga sam vrlo radostan što je završetak pregovora pred vratima', rekao je Westerwelle u razgovoru za subotnje izdanje 'Vjesnika'.

Na pitanje koji je stav zauzela Njemačka u završnici pregovora, s obzirom da su neke članice EU-a oklijevale i zahtijevale više vremena za ocjenu napretka, njemački šef diplomacije je objasnio da se njegova zemlja zalagala za pristup Hrvatske Uniji bez ograničenja, nakon ispunjenja svih pristupnih kriterija.

'Htjeli smo spriječiti podvrgavanje Hrvatske posebnom režimu nakon njezina pristupa. Vaša je zemlja tijekom pristupnog procesa opravdala povjerenje koje joj je ukazala Europa, a posebice Njemačka', rekao je Westerwelle.

Izrazio je uvjerenje da će ulaskom Hrvatske u EU bilateralna suradnja između dvije zemlje postati 'još intenzivnija'. Na gospodarskom planu, istaknuo je, očekuje znatan porast angažmana njemačkih poduzeća u Hrvatskoj, posebno srednje velikih poduzeća iz južne Njemačke koja sa zanimanjem gledaju na Hrvatsku.

Hrvatsku, kako je rekao, također vidi kao 'partnera koji predstavlja važan most prema regiji i koji time može pridonijeti miru, slobodi i blagostanju'.