test za učenike i profesore

Sreća, kontroverze i strah: talijanske škole ponovno su otvorene

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2020 12:03
  • Objavljeno 14.09.2020 u 12:03
tportal

Izvor: EPA / Autor: MATTEO BAZZI

Nakon šest mjeseci restriktivnih mjera, najdužih u Europi, Italija je u ponedjeljak otvorila većinu škola i na test stavila organizacijske sposobnosti vlasti, strpljivost učitelja i samokontrolu uzbuđenih učenika.

Škole u trinaest od 20 talijanskih regija oprezno su nastavile s nastavom u učionicama, pozvavši 5,6 milijuna učenika nazad u školske klupe. Ostalih sedam regija odlučilo je odgoditi početak školske godine za tjedan dana.

„Velik je osjećaj uzbuđenja kod dijela nas učitelja i među učenicima. Sretni smo što se ponovno vidimo, no i izazov je ne približavati se jedni drugima“, rekla je Patrizia Zucchetta, učiteljica u osnovnoj školi u Rimu.

Vlada je radi zaustavljanja širenja koronavirusa škole zatvorila početkom ožujka. Pokušaji da se učionice učine sigurnijima praćeni su kontroverzama.

„Na početku će biti problema“, priznao je u nedjelju talijanski premijer Giuseppe Conte o početku školske godine.

Velik dio od 2,4 milijuna jednostrukih klupa koje bi trebale garantirati fizičku distancu nije stigao na vrijeme, upozorili su sindikati, a tisuće učiteljskih radnih mjesta i dalje nije popunjeno. Stariji zaposlenici, pak, zabrinuti su rizikom od zaraze.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je da je 59 posto talijanskih učitelja i profesora starije od 50, što je najviše u zapadnom svijetu.

U Italiji je od covida-19 dosad umrlo 35,5 tisuća ljudi, najviše u Europskoj uniji, a broj novih slučajeva proteklih tjedana raste.

„Pratimo sigurnosne protokole, no vlada strah, ali iznad svega nesigurnost o tome kako će ova godina izgledati. Puno učitelja vrlo je zabrinuto“, izjavio je Alessandro Capata, zamjenik ravnatelja rimske srednje škole Avogadro.

Zabrinuti su i roditelji. Škole kažu da djeca s najmanjim simptomima prehlade ili gripe moraju ostati doma. Učenici stariji od šest godina moraju nositi maske izvan učionica i izbjegavati fizički kontakt.

„Objasnila sam svojoj djeci da moraju izbjegavati kontakt, poljupce i zagrljaje, no ne želim da žive u teroru jer ne mislim da trebaju“, kazala je Claudia Constantini, majka dva djeteta osnovnoškolskog uzrasta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!