NAJAM S MOGUĆNOŠĆU OTKUPA

Srđ je Grad o gradskim stanovima: Nijedan grad na svijetu nije dovoljno bogat da u pola cijene prodaje imovinu!

24.02.2021 u 14:13

Bionic
Reading

Stranka Srđ je Grad protivi se davanju gradskih stanova u najam s mogućnošću otkupa što, tvrde, pokazuje nepostojanje jasne vizije dubrovačkih gradskih vlasti u rješavanju problema stanovanja

Iz te stranke u srijedu su priopćili da ne podržavaju takvu odluku koja će se u četvrtak naći na dubrovačkom Gradskom vijeću, jer smatraju da nijedan grad na svijetu nije dovoljno bogat da u pola cijene prodaje imovinu čiju su izgradnju financirali građani.

"Jedino kroz modele socijalnog i razvojnog stanovanja u stanovima u svom vlasništvu Grad Dubrovnik može dugoročno utjecati na tržišne cijene najamnine, ali i zaštititi građane od previsokih cijena najamnine", poručili su.

Pohvalili su namjeru dubrovačke gradske uprave da se složenim pravilnikom bodovanja spriječe malverzacije, koje su u prethodnim modelima omogućavale stavljanje POS-ovih stanova na tržište.

No, smatraju da je problem stanovanja u Dubrovniku puno veći, a očituje se u nepostojanju stambenih politika i strategija kojima bi grad kontinuirano rješavao pitanje stanovanja građana.

"Trebali bismo razlikovati rješavanje problema stanovanja od omogućavanja stjecanja stambene imovine po povoljnijim uvjetima. Grad Dubrovnik trebao bi omogućiti dugoročni najam za svoje građane kako to rade brojni europski gradovi", navode iz Srđ je Grad.

Grad, ističu, mora zadržati stanove u svom vlasništvu, upravo zato što mu to omogućuje upravljanje brojnim politikama kojima se povećava kvaliteta života i stanovanja.

"Politike stanovanja Grada Dubrovnika moraju ići ka povećanju gradskog stambenog fonda koji će biti poticaj mladim obiteljima, ali i stručnjacima iz drugih dijelova Hrvatske i svijeta da u Dubrovniku vide mjesto sigurnog i ugodnog života", zaključuju.