lokalni izbori

Capor i Giljača kandidati stranke 'Srđ je Grad' za gradonačelnika i župana

28.01.2021 u 18:52

Bionic
Reading

Đuro Capor za gradonačelnika Dubrovnika i Marko Giljača za dubrovačko-neretvanskog župana kandidati su stranke "Srđ je Grad" na lokalnim izborima, objavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare te stranke u dubrovačkoj Luži. Kandidat stranke "Srđ je Grad" za gradonačelnika Đuro Capor istaknuo je kako kandidati te stranke žele Dubrovnik promijeniti i učiniti ga otvorenim i otpornim dinamičnim gradom okrenutim budućnosti.

„Imamo dovoljno znanja i iskustva stečenog u predanoj borbi za javno dobro te kroz marljiv rad u Gradskoj vijećnici. Promjena neće doći od onih koji su trideset godina posvećeni samo svom održavanju na i pri vlasti. Uspostavit ćemo odgovornost vlasti i razbijanje klijentelističkih mreža te racionalno trošenje javnog novca i učinkovite i dostupne javne usluge“, poručio je Capor.

Istaknuo je kako je potrebno uključiti građane u odlučivanje te poticati ekološku održivost i zeleno poduzetništvo, razdvajanje otpada na kućnom pragu, otpornost na posljedice klimatskih promjena i solidarnu brigu o najstarijim članovima društva.

„Prekinut ćemo praksu upravljanja kao da je gradu na čelu lokalni šerif, a podržavati i osnažiti sustavan rad gradskih institucija. Ne smije se događati da gradski prijevoz poskupi ili se reduciraju linije jer nisu tržišne. Cijene testiranja na covid ne smiju biti dvostruko skuplje, niti miješani otpad odlagati na Grabovicu u vodozaštitnoj zoni Omble, a pritom plaćati penale Europskoj uniji“, rekao je Capor. Poručio je kako GUP Grada Dubrovnika nije loš zbog svojih odredaba, nego zato što je 'čedo HDZ-a'.

„Usprkos eksploziji izgradnje i uništavanja grada, uvjeti stanovanja se nisu popravili. Nije ni dostupnije ni povoljnije. Grad mora povećati broj stanova u svom vlasništvu i omogućiti povoljan najam stanovnicima“, rekao je.

Kandidat za župana Marko Giljača iz Dubrovnika misli da županije trebaju biti nositeljice razvoja regije i poticati dijalog općina i gradova te pomagati u razvitku projekata koordiniranih na svim razinama, što dosad nije bio slučaj.

„Županije trebaju biti progresivan čimbenik koji će povezivati, okupljati i jasno komunicirati potrebe lokalne i regionalne sredine prema državnoj. Nažalost, županija već godinama nije politički akter, već običan promatrač koji slijepo slijedi upute i zbog stranačke vertikale ne diže glas pa nije spremna potaknuti ni promjene. Zbog svega toga, građani smatraju da su županije nevažne, što nije istina, već se neradom stvara takav dojam“, ocijenio je Giljača.

Dodao je kako je kriza pokazala koliko je zdravstvo bitno, a županija se ponaša kao medijator financijskih sredstava prema bolnici, a pritom šute o gomilanju dugova, padu standarda usluge, smanjenju radnih prava i preopterećenja djelatnika.

Istaknuo je kako su za stranku "Srđ je Grad" ključne teme ekologija, ekološka poljoprivreda i gospodarenje otpadom, srednjoškolsko obrazovanje, prometna rješenja te javno pomorsko dobro i koncesije. Kandidat za zamjenika gradonačelnika je  Nikša Selmani, a zamjenika župana Igra Šain Kovačević.