POJAČANI NADZOR ZA POVRATNIKE

Srpski krizni stožer pozvao sve državljane da se do petka u 18 sati vrate u zemlju

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2020 14:13
  • Objavljeno 14.09.2020 u 14:10
Koronavirus u Srbiji

Koronavirus u Srbiji

Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Srbija će od petka u 18 sati zbog Covida-19 uvesti mjere pojačanog nadzora nad svim građanima koji se vraćaju iz inozemstva, što ne podrazumijeva karantenu ni samoizolaciju, već obvezu javljanja liječniku radi kontrole zdravstvenog stanja i brze reakcije u slučaju promjena.

"Od petka od 18 sati uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a podrazumijevat će određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brze reakcije ako bude potrebno", objasnila je u ponedjeljak članica Kriznog stožera Darija Kisić Tepavčević poslije sjednice tog tijela.

Nadzor nad povratnicima iz inozemstva ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obvezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja liječniku.

S obzirom da se najveći broj naših građana, koji su sada izvan zemlje, nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se prije svega odnosi na njih, ali faktički i na sve zemlje Europe u kojima je veća učestalost Covida-19 nego u Srbiji, rekla je Kisić Tepavčević novinarima.

Ona je pozvala sve državljane Srbije da se do petka u 18 sati vrate u zemlju, inzistirajući da pojačani nadzor ne znači karantenu ili samoizolaciju, već mjeru kojom bi se spriječio rizik prenošenja koronavirusa jer se "situacija može brzo promijeniti".

Kisić Tepavčević to upozorenje temelji na činjenici da je veliki broj europskih zemalja posljednjih dana prijavio "rekordan porast broja laboratorijski potvrđenih slučajeva Covida 19".

"To su, praktično, i sve zemlje u okruženju. Crna Gora se nalazi na trećem mjestu u Europi po učestalosti obolijevanja, visoko mjesto imaju i Hrvatska i Bosna i Hercegovina - to govorim jer je veliki broj naših građana upravo u tim zemljama, a kod nas je sad epidemiološka situacija daleko povoljnija i oni moraju imati na umu da je rizik zaraze u tim zemljama i da se moraju pridržavati svih mjera predostrožnosti", poručila je članica srbijanskog Kriznog stožera.

U Srbiji su, prema posljednjim službenim podacima od nedjelje popodne, u protekla 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom umrle dvije osobe, a među 3802 testirana uzorka potvrđeno je još 108 novih slučajeva, dok su dan ranije, u subotu, registrirana 72 slučaja zaraze.

Od početka epidemije 6. ožujka u Srbiji je ukupno testirano 1.028.058 osoba i registrirano 32.408 slučajeva Covida-19, umrle su 733 osobe, a postotak smrtnosti je 2,26.

Prema podacima Worldometera, Srbija je po broju ukupno oboljelih od početka epidemije, s 32.408 registriranih slučajeva, na 68. mjestu u svijetu, dok je s 84 umrla na milijun stanovnika na 79. mjestu. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!