OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB

'Srbija Purdom stišava hrvatske provjede'

04.03.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Odustajanje srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine od kaznenog gonjenja hrvatskog branitelja Tihomira Purde i još dvojice njegovih suboraca te Purdino puštanje iz pritvora u BiH i povratak u Vukovar teme su o kojima beogradski tisak izvještava u petak, no zasad s vrlo malo komentara dužnosnika ili analitičara

Dačić: A što je s našima?

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić kazao je kako odustajanje od progonaPurde mora biti praćeno "isto tako žestokim postavljanjem pitanja" štoje sa Srbima koji su, kako tvrdi, bez argumenata optuženi i osuđeni u RH.

Srbija bi se, kako je rekao, trebala ponašati kao i druge državete brinuti o svojim građanima. "Ne možemo odustati od Ganića i Purde, ada pritom stotine ljudi bude na takozvanim optužnicama", kazao je Dačić.Dodao je kako Srbija može postaviti pitanje reciprociteta u političkim idiplomatskim odnosima s drugim državama.

Vodeći beogradski dnevni listovi izvještavaju o Purdinu oslobađanju iz ekstradicijskog pritvora u BiH prenoseći riječi glasnogovornika tužiteljstva Bruna Vekarića kako je kazneni postupak zaustavljen jer je utvrđeno da nema dokaza da je Purda počinio ratni zločin 1991. u Vukovaru. Vekarić je objasnio da je takva odluka donesena jer je vojno pravosuđe 90-ih godina loše vodilo istragu.

Ako je bilo manjkavosti u istrazi koja se vodila i ako nije bilo dovoljno dokaza, kaže Vukadinović, Purdu nije trebalo loviti ili je ranije trebalo odustati. "Kada već nije tako učinjeno, Purda je trebao biti izručen Srbiji, pa makar ga naše tužiteljstvo oslobodilo", ističe Vukadinović, kojega se u srbijanskim medijima smatra zastupnikom "relativno desnih" stajališta.

Među reakcijama političara iz srbijanske oporbe list navodi ocjenu Aleksandra Vučića, zamjenika predsjednika vodeće oporbene Srpske napredne stranke, koji kaže kako se srbijanska vlast "ozbiljno uključila u stišavanje prosvjeda u Hrvatskoj".

Među komentatorima je i Petar Petković, glasnogovornik Demokratske stranke Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice, koji ističe kako, dok 45 tisuća Srba gotovo uzaludno čeka povrat svoje imovine u Hrvatskoj, vlast u Srbiji vodi računa isključivo o tuđim interesima.

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović kaže kako očekuje da zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić pošalje predlog Purdi da mu bude svjedok u odštetnom zahtevu koji će podnijeti protiv Srbije, ocjenjujući odluku sramotnom.

Informacija da je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, nakon provedene istrage, odlučilo odustati od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza da su počinili ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, u četvrtak je bila jedna od glavnih vijesti u elektroničkim medijima, no reakcije su također bile rijetke.

Među rijetkim komentarima političkih dužnosnika mediji su u četvrtak prenosili izjavu državnog tajnika srbijanskog Ministarstva pravosuđa Slobodana Homena u kojoj je ocijenio da je u slučaju Tihomira Purde srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine postupilo na pravi način te je istodobno naglasio kako se izvršna vlast ne treba miješati u sudske postupke ni u tužiteljske odluke.

Homen je rekao kako se sudstvo i državno odvjetništvo trebaju "jasno odrediti tko je taj tko je sudjelovao u ratu, a tko je taj tko je počinio ratni zločin".

"S druge strane, ako je državno odvjetništvo utvrdilo da nema dovoljno dokaza da je Purda učinio to kazneno djelo, zaista smatram da je odluka državnog odvjetništva pravi put ne samo u smislu neovisnosti našeg pravosuuđa, nego i u smislu dobrosusjedske suradnje", istaknuo je Homen.