ratni zločini

30 godina od zatvaranja zloglasnog logora za Hrvate u BiH

01.03.2024 u 16:17

Bionic
Reading

Bivši hrvatski logoraši u Muzeju u Jablanici u sjevernom dijelu Hercegovine ocijenili su u petak kako pravda nije zadovoljena niti 30 godina od zatvaranja toga zloglasnog logora budući najviši bošnjački dužnosnici zaduženi za njegovu uspostavu nisu kazneno odgovarali.

Gotovo godinu dana bošnjačke vlasti držale su zatočenim oko 900 Hrvata u prostorijama Muzeja posvećenog bitki na Neretvi u 2. svjetskom ratu u Jablanici. Taj logor su hrvatski zarobljenici opisivali kao jedan od onih s najlošijim uvjetima. Ubijeno je ili preminulo osmero Hrvata.

Najmlađi logoraš imao je samo 28 dana, beba iz mjesta Doljana Gabrijel Jurić, a najstariji je imao 81 godinu, slijepi starac Mato Marjanović.

Hrvatski logoraši su dogovorom hrvatskih i bošnjačkih vlasti razmijenjeni 1. ožujka 1994. godine.

U Jablanici su predstavnici žrtava položili vijenac i zapalili svijeće. Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Hercegovačko-neretvanske županije Željko Mikulić ocijenio je kako ni 30 godina nakon brojnih zločina nad Hrvatima nema pravde.

"Nema nažalost zapovjedne odgovornosti za uspostavu ovoga logora i mizerne su kazne, a nalogodavci, politički vrh i ratno predsjedništvo u Jablanici nije odgovaralo. Pravda nije ispunjena i ostaje ljaga na sudstvu i tužiteljstvu", rekao je Mikulić za medije.

Marinko Ljoljo jedan od onih koji je punih jedanaest mjeseci proveo u ovome logoru. Naveo je kako su u tome razdoblju bošnjačke ratne civilne i vojne vlasti Armije BiH počinile zločine protiv čovječnosti, što uključuje ubojstva, premlaćivanja, zlostavljanja, silovanja.

"Za ovaj logor vođene su istražne radnje i suđeno je dvjema osobama, koje su i osuđene na godinu i pet godina zatvora. Zašto nisu organizatori i zašto nije više osoba procesuirano, razlozi se mogu navesti: nemar, politikanstvo i nebriga", rekao je ovaj bivši logoraš.

Za zločine u logoru Muzeju Jablanica osuđen je stražar Mirsad Tabaković, koji je dobio pet godina zatvora, dok je dozapovjednik postrojbe Zulfikar Armije BiH Nihad Bojadžić osuđen na kaznu zatvora od godinu dana.