otkrio vulin

Srbija pod pritiskom EU-a odustala od vojne vježbe s Rusijom i Bjelorusijom

09.09.2020 u 22:24

Bionic
Reading

Srbija je odustala od planiranog sudjelovanja u vojnoj vježbi s Rusijom i Bjelorusijom, nakon pritiska Europske unije kojoj želi pristupiti, rekao je u srijedu srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin.

Srbija, koja je kandidat za članstvo u EU-u, ali je istodobno u prijateljskim vezama s Rusijom, trebala je u rujnu zajedno s ruskim i s bjeloruskim snagama sudjelovati u vježbi "Slavensko bratstvo 2020." u Bjelorusiji.

"Zatražili su od nas, po cijenu odustajanja od naše europske budućnosti, da otkažemo planiranu vojnu vježbu s Bjelorusijom", rekao je ministar.

Srbija koja je vojno neutralna, bila je izložena "nezasluženom snažnom pritisku Europske unije" i zbog toga će na šest mjeseci zamrznuti svoje sudjelovanje u vojnoj vježbi sa svim partnerima, dodao je.

Srbija i Bjelorusija njeguju prijateljske veze i Beograd je u prosincu primio bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Vojne vježbe trebaju se održati u drugoj polovini rujna uz sudjelovanje 1500 vojnika, blizu grada Bresta, na jugoistoku Bjelorusije, navodi bjelorusko ministarstvo obrane.