BURNE REAKCIJE U HRVATSKOJ

Srbija opovrgava istinitost popisa branitelja

09.01.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Glasnogovornik srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić u nedjelju je izjavio kako ne postoji popis 340 hrvatskih državljana koji su navodno osumnjiče za ratne zločine u Vukovaru i Sarvašu 1991. godine, navevši kako slučaj nedavno uhićenog Tihomira Purde spada u skupinu takozvanih 'vojnih predmeta' sa početka devedesetih godina.

Uznemireni branitelji

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak izjavio je da je uhićenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde uznemirilo brojne vukovarske branitelje. 'Institucije hrvatske države - Sabor, Vlada i Predsjednik - najodgovornije su za stanje u Hrvatskoj. Sada se moraju izboriti da svi oni koji su branili tu istu hrvatsku državu ne budu ratni zločinci', poručio je Rehak dodajući da vukovarski branitelji nakon uhićenja Purde traže hitnu reakciju hrvatske državne vlasti. 'Ljudi su pod strahovitim torturama potpisivali različite iskaze, jer nisu više mogli trpjeti batine. Mislim da je nekorektno prema ljudima koji su stvarali hrvatsku državu da institucije ne rade svoj posao, njih to ne zanima', komentirao je Rehak.

'Takav popis apsolutno ne postoji, postoji par pojedinačnih slučajeva koji su eventualno zanimljivi našem tužiteljstvu, ali ćemo to u narednom periodu, skupa s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske riješiti (DORH)', kazao je Vekarić.

Sa DORH-om će se, kako je objasnio, to rješavati ili ustupanjem određenih predmeta, ovisno o tome gdje se nalaze počinitelji, ili nekih drugih činjenica.

Tužiteljstvo, po njegovim riječima, 'apsolutno želi relaksirati' situaciju po pitanju tih tjeralica i očekuje da će rješavanju nesporazuma pridonijeti aktivnosti zajedničke radne skupine koja će napraviti analizu tih predmeta.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je u nedjelju kako je razgovarala sa hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem te da je dogovoreno intenziviranje suradnje između dvaju ministarstava i na utvrđivanju predmeta u kojima su raspisane tjeralice.

'Složili smo se da svi za koje se sumnja da su počinili zločin moraju biti procesuirani. Važno je da im se sudi, a obe države u dosadašnjoj suradnji pokazale su spremnost da svi koji su počinili ratne zločine za to i odgovaraju', izjavila je Malović za Hinu.

Intenziviranje suradnje ministarstava po pitanju utvrđivanja predmeta u kojima su raspisane tjeralice će, kako je objasnila, biti provedeno neovisno o tome u kojoj se procesnoj fazi ti predmeti nalaze ili je riječ o predmetima koji su okončani.

Ministar pravosuđa Bošnjaković također je opovrgnuo tvrdnje kako postoji popis srbijanskog tužiteljstva s imenima 322 vukovarska i 100 osječkih branitelja koje, ako napuste Hrvatsku, čeka uhićenje, te kazao kako je riječ o njih 40-ak.

Bošnjaković je rekao i kako ne zna zbog čega je Purda uhićen jer ga na 'popisu nije bilo' dodavši da se 'mora vrlo brzo raščistiti kako je do toga došlo'.

Purda (32) je uhićen u srijedu u Bosni i Hercegovini na graničnom prijelazu Orašje kada je u BiH pokušao ući kao suputnik u putničkom automobilu. Uhićen je po tjeralici što je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe koje ga tereti za ratne zločine. Trenutno se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u BiH.

Podsjetimo, internetski portal pollitika.com objavio je u subotu na svojim stranicama popis 340 imena hrvatskih branitelja za koje je navedeno da ih srbijansko pravosuđe tereti za ratni zločin te je za njima raspisalo međunarodnu tjeralicu. O tom je dokumentu javnost prije dva dana izvijestila Hrvatska stranka prava, nakon što je temeljem srbijanske tjeralice u BiH uhićen vukovarski branitelj Tihomir Purda. Iz Ureda predsjednika u nedjelju je priopćeno da će RH pružiti svu konzularnu pomoć uhićenom Purdi te je još jednom istaknuta nužnost objave registra branitelja.

Suprotna reakcija
došlaje od ministra obitelji, hrvatskih branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića koji je kazao da je objava navodnog registra hrvatskih branitelja prošle godine na jednoj internetskoj stranici zasigurno dovela i do jučerašnjeg objavljivanja navodnog popisa hrvatskih branitelja na internertskom portalu Pollitika.com, prema kojem ih srbijansko pravosuđe navodno tereti za ratni zločin.

Na objavljenom popisu su, među ostalim, ratni zapovjednici obrane Vukovara Mile Dedaković i Branko Borković, ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac i reporterka HTV-a Višnja Kamenski Baćun. Ministar Bošnjaković potvrdio je da svaki hrvatski branitelj u Ministarstvu pravosuđa može provjeriti vodi li se protiv njega u Srbiji postupak.

Zapovjednik obrane Vukovara Borković izjavio je za HRT da je riječ o popisu iz vremena 1991. i 1992. godine koji je Srbija radila na temelju ispitivanja ratnih zarobljenika zarobljenih u obrani Vukovara.

REAKCIJA HDSSB-A

Predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić oštro je osudio, kako je rekao, sramotno ponašanje i premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića te hrvatskog pravosuđa, koji su 'dozvolili da se hrvatski branitelji progone kao ratni zločinci'. Nedopustivo je da se peti dan nakon uhićenja Tihomira Purde, hrvatskog branitelja iz Vukovara, nije oglasila premijerka Kosor i to osudila, već da je 'premijerka jedino izjavila ako bude potrebe da će razgovarati sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem'.

Smatramo da ona nema što razgovarati s predsjednikom Tadićem niti se uplitati u pravosuđe 'koje nažalost također nije ništa poduzelo vezano za progon hrvatskih branitelja'.

Izjava ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da su ministarstva pravosuđa Hrvatske i Srbije razmijenila 'određene popise ljudi, na kojima se nalazi 40-ak hrvatskih braniteja' te da se oni i dalje ažuriraju je sramotna, ocijenio je Šišljagić.

Također je sramotnim ocijenio učestale susrete hrvatskog i srpskog predsjednika i premijerke, kao i dolaske srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Hrvatsku, dodavši da se očito 'radi o dogovorima koji nisu u interesu hrvatskih branitelja'.

Predsjednik Izvršnog odbora HDSSB-a i saborski zastupnik Dinko Burić rekao je da HDSSB traži od premijerke Kosor i hrvatskih vlasti da najhitnije povuče hrvatskog veleposlanika iz Srbije, a veleposlaniku Republike Srbije u Hrvatskoj da otkaže gostoprimstvo.

'Na djelu je nastavak političkog progona koje je pokrenuo protiv hrvatskih branitelja i generala bivši premijer Ivo Sanader, a njegova učenica i nasljednica Jadranka Kosor nastavlja', rekao je.

'U svemu je i sramotna uloga bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, pa je lako moguće da se popisi politički prilagođavaju kako se na njima ne bi pojavilo i Šeksovo ime', dodao je Burić.