JOSIPOVIĆ ZA OBJAVU REGISTRA BRANITELJA

Uhićenom Purdi će RH pružiti svu konzularnu pomoć

09.01.2011 u 16:44

Bionic
Reading

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića priopćeno je danas u vezi s uhićenjem hrvatskog branitelja Tihomira Purde, da je Purda uhićen na temelju međunarodne tjeralice iz 2007. te da će mu Hrvatska, kao svome državljanu, pružiti svu konzularnu pomoć, sukladno domaćim i međunarodnim propisima

'Gospodin Tihomir Purda uhićen je na temelju međunarodne tjeralice iz 2007. godine. Republika Hrvatska će mu, kao svome državljaninu, pružiti svu konzularnu pomoć, sukladno domaćim i međunarodnim propisima. Predsjednik Republike poziva nadležna državna tijela da u okviru svojih nadležnosti i međunarodne suradnje s BiH i Srbijom učine sve da se slučaj riješi što prije, zakonito i pravedno, uz poštivanje normi domaćeg i međunarodnog prava. Isto tako, bilo bi dobro da se, temeljem mogućnosti koje pruža međunarodno pravo, ako za to ima osnove, postupak protiv g. Purde provede u Republici Hrvatskoj', navodi u priopćenju Ured predsjednika Republike.

'Predsjednik Republike ističe da je prema podacima s kojima raspolaže, popis navodnih 340 osoba osumnjičenih u Srbiji za ratne zločine objavljen na portalu Politika.com, nevjerodostojan. Na tom je popisu, osim pojedinih osoba koje je i Hrvatska osumnjičila pa i osudila za ratne zločine, i velik broj osoba za koje ne postoji nikakav podatak o nezakonitim djelima i koje su časno branile svoju domovinu. Predsjednik će potaći daljnje provjere i suradnju nadležnih državnih tijela Hrvatske i Srbije radi pune međusobne informiranosti o postupcima koji se vode.'

Dodaje se da je predsjednik Republike Josipović 'razočaran što Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti koristi ovaj slučaj za opravdavanje politike koja odbija objavu Registra hrvatskih branitelja. Popis treba objaviti temeljem zakona i uz poštivanje potrebne razine zaštite osobnih podataka. Naime, očito je da ovaj slučaj, u kojemu je raspisana tjeralica godinama prije nezakonite objave nepotpunog i pogrešnog Registra, nema baš nikakve veze s objavom', navodi se u priopćenju.

'Strašenje građana ishitrenim povezivanjem uhićenja g. Purde i objave Registra nastavak je politike zaštite onih koji su se bez osnove našli na popisu časnih imena hrvatskih branitelja. Treba istaći da su različiti fragmentarni popisi branitelja već objavljeni u brojnim monografijama, knjigama, novinskim člancima, popisima članova udruga i na druge načine', stoji u priopćenju.

Predsjednik Josipović 'ističe da sva ispitivanja javnog mnijenja govore da ogromna većina građana, a i samih hrvatskih branitelja, želi objavu registra. Objava registra omogućit će jačanje digniteta branitelja Domovinskog rata, bolje ostvarivanje njihovih prava i njihovo razlikovanje od osoba koje su u obrani Hrvatske sudjelovale izvanborbenim aktivnostima ili koje uopće ne spadaju u popis osoba koje su sudjelovale u obrani. Predsjednik Republike ponovo poziva Vladu da predloži odgovarajući zakon o objavi registra', zaključuje Odjel za informiranje Ureda predsjednika Republike.