MINISTAR IVICA DAČIĆ

'Srbija ne može sama nositi teret migrantske krize'

05.09.2015 u 14:26

Bionic
Reading

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u subotu u Luxembourgu da aktualna migrantska kriza nadilazi granice država i poručio kako Srbija, koja se našla na balkanskom migrantskom smjeru kretanja, ne može sama nositi teret skrbi o migrantima i izbjeglicama, te da očekuje pomoć, poglavito financijsku, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu.

Dačić je na neformnalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU-a i država kandidata najavio da će Beograd 3. i 4. prosinca biti domaćin ministarskog vijeća OESS-a i prenio stajalište Srbije da bi na tom skupu trebalo usvojiti deklaraciju o migracijama.

Srbijanski ministar vanjskih poslova naglasio je i kako bi čim prije trebalo organizirati konferenciju o izazovima zapadnobalkanske rute migranata, najavljujući kao mogući termin 5. i 6. listopada.

“Očekivanja Srbije su da će predstojeće konferencije rezultirati konkretnim mjerama podrške, prije svega financijske, jer dosadašnja pomoć koju nam je EU pružila, a na kojoj smo zahvalni, na žalost nije dovoljna da podmiri ni bitniji dio sadašnjih potreba”, rekao je Dačić, naglasivši da se očekuju novi valovi migranata i izbjeglica.

Dosadašnja pomoć “naročito neće biti dovoljna ukoliko zaista dođe do značajnijeg povećanja broja migranata, koje se najavljuje za jesen”, upozorio je Dačić, prenoseći europskim šefovima dilomacije stajalište Srbije “da rješenje nije u parcijalnim i lokalnim mjerama kao što su zatvaranje granica ili podizanje ograda, već u suradnji i koordiniranju cijelog EU-a i aktera iz regije koji ga okružuju”.

“Našli smo se na glavnoj ruti seoba, na specifičnoj poziciji između država članica EU-a. Migranti nemaju drugog načina da kopnenim putem uđu u Srbiju, osim da prije toga pređu preko teritorija EU-a, koji je nakon toga opet većini njih glavni cilj”, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio i da je od početka ove godine do kraja kolovoza “državnu granicu Srbije ilegalno prešlo više od 120.000 ljudi, od kojih je namjeru da zatraži azil u Srbiji iskazalo nešto manje od 108.000, ali da je samo 500 osoba to zaista i učinilo, opredijelivši se da živi u Srbiji.

To, rekao je Dačić, “nije čudno, jer njihova destinacija nije Srbija, već države članice EU-a iz zapadne i sjeverne Europe”.

Dačićeva porukama kolegama ministrima vanjskih poslova je i da Srbija, osim što o izbjeglicama i migrantima skrbi u humanitarnom kontekstu, ima i dodatnu obvezu brinuti i o sigurnosti te o borbi protiv kriminalnih skupina krijumčara ljudima.

“Srbija ovakav obiman teret ne može nositi sama, jer za tako nešto nemamo kapaciteta - ni smještajnih, ni ljudskih, ni financijskih”, poručio je Dačić, podsjetivi da je EU za Srbiju i Makedoniju dosad izdvojio ukupno 1,7 miliona eura za pomoć u zbrinjavanju migranata.

Dužnosnica Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) najavila je da ova organizacija nastoji osigurati dodatnih pet milijuna eura pomoći Srbiji.

Od početka izbjegličke krize UNHCR je osigurao milijun eura pomoći Srbiji za nabavu hrane, vode i lijekova. Radi se na osiguravanju dodatnih pet milijuna eura pomoći jer će biti neophodan smještaj i hrana, rekla je za Radioteleviziju Srbije (RTS) Mirjana Milenkovski iz ureda UNHCR-a u Srbiji.