MINISTAR DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ

'Srbija je trebala inzistirati da Paravinja bude kažnjen'

28.06.2011 u 22:50

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako će Dragan Paravinja najvjerojatnije biti izručen Hrvatskoj te odgovorio na pitanje koje danas građane najviše zanima - kako je osuđeni silovatelj mogao slobodno hodati Hrvatskom i raditi u čak dvjema tvrtkama?

Dragan Paravinja (koji je sam priznao ubojstvo Antonije Bilić) godinama je slobodno hodao Hrvatskom i u njoj radio bez obzira na osudu zbog silovanja na četiri godine zatvora 90-ih godina. Dana 7. lipnja, povezao je 17-godišnju Antoniju Bilić u svome kamionu. Policiji je rekao da joj se nabacivao nakon čega je uslijedila svađa u kojoj ju je, tvrdi, zadavio te kasnije bacio u rijeku Krku. Kako je moguće da se jedna takva osoba mogla slobodno kretati Hrvatskom?

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da je kriv 'splet formalnopravnih i ustavnopravnih problema koje su uobičajene i u drugim državama'. Objasnio je da je Srbija trebala tražiti njegovo izručenje, što se nije dogodilo. Drugi način da ga se zatvori bio bi da je Srbija tražila da Paravinja odsluži kaznu u Hrvatskoj, ali Bošnjaković tvrdi da se ni to nije dogodilo.

'No, i da je Srbija podnijela zahtjev za izručenjem, naš Ustav do prošle godine to nije omogućavao. Ali moglo se definitivno preuzeti izvršenje kazne, a to Srbija nije tražila', kaže Bošnjaković i najavljuje sastanak svih ministara pravosuđa regije kako bi se riješio ovaj problem.

Na informaciju da trenutačno Hrvatskom hoda 288 ljudi u koje se traže preko Interpola, od čega 17 ubojica i četiri silovatelja, Bošnjaković kaže da taj broj nije tako zastrašujući kako zvuči.

'Uznemirujuće je da takav podatak šaljemo, analiza je napravljena i definitivno se radi o više od 200 osoba koje imaju dvostruka državljanstva. Jedan dio njih je u Hrvatskoj, a mali je dio osoba koje su osuđene za najteže delikte', kaže Bošnjaković uvjeren da će Paravinja biti izručen Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li se istraživati njegov ratni put, Bošnjaković kaže da postoji drugi Dragan Paravinja koji je sudjelovao u borbama za Vukovar.