'MUFTIJINO ČUDO'

Srbija će imati džamiju s najvišim minaretima u Europi!

09.10.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Na jugozapadu Srbije gradi se Islamski centar u kojem će biti džamija s najvišim minaretima u Europi, javlja B92.net. Izgradnju financiraju Sandžaklije iz cijelog svijeta, a već je zovu 'Muftijino čudo' u čast muftije Muamera Zukorlića

Kako je planirano, Islamski centar činit će džamija sa šest minareta, 15 kupola, od kojih je promjer samo jedne 12 metara. Kamen temeljac je postavio muftija Muamer Zukorlić, a centar je već dobio naziv 'Muftijino čudo'.

Novinari portala b92.net pitali su muftiju Zukorlića kako komentira to što je najveći Islamski centar u Europi nazvan baš tako, Zukorlić kaže: 'Nisam čuo za taj naziv. U svakom slučaju, Islamski centar u Dugoj Poljani je na bazi programa koji je Mešihat islamske zajednice usvojio još prije 15 godina. Cilj je izgradnja važnih islamskih centara u značajnijim seoskim sredinama."

Visina minareta je velika, a na dva iznosi čak 90 metara, što je tri puta više od sličnih centara u Evropi, ili samo 10 metara niže od 'Beograđanke'.

Zukorlić ističe kako su minareti odlika islamske arhitekture širom svijeta i da prvenstveno imaju uporabnu ulogu, da se preko njih uči i zove na namaz, tj. molitvu i poželjno je da se taj poziv što dalje čuje.

U kolosalnom zdanju Islamskog centra bit će i dječiji vrtić, škola Kurana, informatički centar i centar za jezike, kao i prostor za predah - restoran s 500 mjesta.