POTVRDILA MINISTRICA MALOVIĆ

Srbija će biti suglasna da se Purda izruči Hrvatskoj

14.01.2011 u 22:22

Bionic
Reading

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović u petak je izrazila očekivanje da će se Hrvatska uskoro izjasniti o predmetu vukovarskog branitelja Tihomira Purde, a potom i zatražiti njegovo izručenje iz Bosne i Hercegovine, te rekla da će Srbija u tom slučaju obavijestiti BiH da je suglasna s time.

“Očekujem da se narednih dana Hrvatska izjasni i, ukoliko dođe do pokretanja postupka, ona će zatražiti njegovu ekstradiciju, a mi ćemo obavijestiti BiH da smo suglasni ili da smo mišljenja da taj postupak treba da se procesuira na razini Hrvatske“, rekla je Malović srbijanskoj državnoj televiziji RTS-u.

Ona je u kratkoj izjavi dodala kako to ne znači da se Srbija odriče postupka.

“On i dalje ovdje ostaje aktivan i mi ćemo taj postupak vrlo pozorno pratiti i vidjeti jesu li izvedeni svi dokazi i što je utvrđeno od činjenica“, istaknula je.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zaprimilo je danas preslik spisa u kojem se Tihomira Purdu tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Za postupanje u ovom predmetu određeno je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku a nakon razmatranja dostavljenog materijala, odnosno preslike spisa i ocjene dokaza, nadležno državno odvjetništvo odlučit će o daljnjem postupanju.

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je zahtjev da se vukovarskog branitelja Tihomira Purdu pusti iz ekstradicijskog pritvora u kojemu se nalazi od 5. siječnja, no dopušta mogućnost da ga se izruči Hrvatskoj ako za to pismenu suglasnost daju srbijanske pravosudne vlasti.

Ukoliko bi se Srbija odrekla zahtjeva za Purdinim izručenjem, on bi se pred Sudom BiH trebao očitovati je li suglasan da ga se izruči Hrvatskoj. Ako bi se suglasio, pravosudne vlasti BiH i Hrvatske njegovo prebacivanje iz zeničkog zatvora u Hrvatsku mogle bi organizirati u roku ne duljem od 48 sati.

Purda je u pritvoru u Zenici od 5. siječnja kad je na temelju srbijanske tjeralice uhićen na graničnom prijelazu Orašje pri ulasku u BiH.