NAKON PROSVJEDA U VUKOVARU

Srbi se žale da ih se tretira kao 'građane drugog reda'

11.09.2013 u 21:30

Bionic
Reading

Ravnateljica ureda srbijanske vlade za dijasporu i Srbe u susjednim zemljama Slavka Drašković ocijenila je u srijedu u Beogradu da je položaj Srba u Hrvatskoj kritičan i najavila mjere kako bi im se osiguralo pravo na jezik i sigurnost

Drašković je na konferenciji na kojoj su predstavnici Asocijacije izbjegličkih i drugih udruga iz Hrvatske ocijenili kako je hrvatski program za stambeno zbrinjavanje štetan, ustvrdila da su prosvjedi u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih natpisa prouzročili lošu sigurnosnu situaciju srpskog pučanstva u Hrvatskoj.

Prema izvješću agencije Beta, Drašković je ocijenila da se Srbe u Hrvatskoj tretira kao građane drugog reda te da do toga ne bi došlo da su njihova prava rješavana na vrijeme.

Pitanja stanarskog prava ne smiju ostati neriješena, poručila je Drašković i ustvrdila kako 'nikad nije kasno da se problem stavi na dnevni red'.

'Nikad nije kasno za potporu Srbije i Srbi iz Hrvatske i u Hrvatskoj trebaju znati da na nju mogu računati', istaknula je Drašković.

Predstavnici Asocijacije izbjegličkih i drugih udruga Srba iz Hrvatske ustvrdili su da je program stambenog zbrinjavanja 'sraman i štetan'.

Predstavnici izbjeglica smatraju da taj program ne pridonosi riješavanju problema, te da je 'bez povrata stanarskog prava srpska zajednica osuđena na propast'.

Potpredsjednik Asocijacije Rade Matijaš izjavio je da se kroz program, za deset godina prijavilo 6.000 od 40.000 nositelja oduzetog stanarskog prava, da ih je odbijeno 2.500, a riješeno samo 1.500 slučajeva.

'Od tih 1.500 ljudi koji će dobiti stan na korištenje, samo u dva slučaja do sada je omogućen otkup', kazao je Matijaš.

Član predsjedništva Asocijacije Mile Bosnić ustvrdio je da takvim odnosom prema imovinskim prvima izbjeglih Srba ne može biti ni riječi o povratku. Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina iz Srbije u Hrvatsku vratilo se 11.000 ljudi, a iz Hrvatske u Srbiju došlo ih je 20.000.