SAMI SA SOBOM

Srbi se dogovorili oko Kosova

09.01.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije i vlada jednoglasno su postigli dogovor o dva dokumenta o Kosovu - rezolucija ide pred zastupnike, a s platformom se neće izlaziti u javnost

Očekuje se da će izvanredna sjednica parlamenta biti održana u subotu. Kako je rekao predsjednik Tomislav Nikolić poslije zajedničke sjednice, vlada je jednoglasno usvojila prijedloge dva teksta - rezoluciju o osnovama za razgovore s privremenim institucijama u Prištini i drugi, obvezujući dokument - platformu, koja prema riječima premijera Ivice Dačića neće biti objavljena.

'Nije uobičajeno da se o platformi i našoj taktici upoznaju oni s kojima trebamo pregovarati', rekao je Dačić. Predsjednik Nikolić je rekao i da je bilo izmjena teksta platforme, ali da je suština ostala potpuno ista.

'Ima ublažavanja nekih rubova, neki dijelovi su mogli biti tumačeni kao prekidanje tehničkog dijaloga ili pregovora s EU, a mi smo otklonili te sumnje', rekao je Nikolić. Nikolić je naveo da je važno što je dogovor postignut jedinstvenim stavom.

'Srbija je na sjednici Vlade pokazala da može stati iza dokumenta jednoglasno, uza sva ograničenja, strepnje i bojazni koje svatko od nas ima kada je riječ o Kosovu. Proteklo je mnogo vremena, ono što danas radimo je minimum onoga što smo mogli dobiti prije nekoliko godina, a maksimum onoga što ćemo moći dobiti za nekoliko godina', rekao je poslije zajedničke sjednice državnog vrha Nikolić.

On je istaknuo da sve što bi bilo rađeno ispod nivoa rezolucije koja će ići pred srpske zastupnike ne bi bilo dobro za Srbiju, a naveo je i da je do 'ovog nivoa odnosa s privremenim institucijama u Prištini' dovela današnja opozicija, bivša vlast.