HDZ PROSVJEDUJE

'Sramotno se obračunavate s vukovarskom heroinom Vesnom Bosanac'

03.07.2013 u 11:46

Bionic
Reading

Zastupnici HDZ-a zatražili su stanku u Saboru zbog smjene Vesne Bosanac s čela vukovarske bolnice, zatraživši da se u sabornici pojavi premijer Zoran Milanović i objasni razloge za smjenu

'Vlada je uoči ulaska u EU donijela sramotnu odluku kojom je dr. Vesna Bosanac smijenjena s mjesta ravnateljice vukovarske bolnice. Ona je uistinu simbol otpora srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku, ali istovremeno simbol mira i tolerancije. Ona je prepoznata ne samo u Hrvatskoj, već u svijetu kao heroina koja se u najstrašnijim ratnim uvjetima brinula za sve ranjenike u vukovarskoj bolnici, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost. Znamo što je sve prošla u srpskim zatvorima, a da se prva vratila u sklopu mirne reintegracije i iz ruševina podigla vukovarsku bolnicu', kazao je HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Istakao je da se smjena događa pod izgovorom sanacije, kao što su pod izgovorom sanacije bolnica 'partijski smijenjeni i ravnatelji županijskih bolnica'.

'Radi se o prozirnoj obmani i o neistinama. Prvo treba jasno reći - praktički sve bolnice su u minusu, a one su u minusu zbog razloga koji je potpuno razvidan upravo na primjeru vukovarske bolnice: ona stalnim smanjenjem budžeta u zadnje vrijeme dobiva 6,2 milijuna kuna, a samo za plaće osoblja troši 7,4 milijuna kuna. Međutim da se radi o jasnom političkom potezu i političkom obračunu s jednim od simbola vukovarskog otpora, govori i to da su u onim bolnicama u kojima su ravnatelji članovi ili bliski strankama vladajuće koalicije oni naprosto proglašeni za sanacijske upravitelje', rekao je Reiner.

No nije samo bliskost vladajućoj koaliciji problem prilikom imenovanja sanacijskih upravitelja.

'Za stečajne upravitelje proglašeni su bivši ravnatelji od kojih neki imaju policijske prijave, kaznene prijave zbog zlouporabe obavljanja dužnosti te su pod istragama DORH-a. I oni su mogli ostati sanacijski upravitelji. Ravnatelji kojima su kada su preuzeli bolnice one bile u plusu, a danas su desetke milijuna u minusu, mogli su ostati na svojim mjestima, a heroina Domovinskog rata, doktorica Vesna Bosanac je pod tim, ponavljam prozirnim izgovorom, smijenjena', rekao je Reiner.

Zbog smjene su, podsjetio je Reiner, prosvjedovali i branitelji. 'Branitelji su očito dobri kada ih se rabi kao smokvin list za zavaravanje javnosti, primjerice u vezi sa Zakonom o uhidbenom nalogu, ali kada su oni heroji Domovinskog rata, onda ih se može smijeniti i onda nisu  tako važni', kazao je Reiner, zatraživši da u Sabor dođe i premijer Milanović i pojasni zašto je Bosanac smijenjena.