NJEMAČKA DIPLOMACIJA

Sramotan dosluh s Hitlerovim genocidom

28.10.2010 u 22:35

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u četvrtak, pošto je primio službeno izvješće o povijesti Drugoga svjetskog rata, da je sramotno koliko je to ministarstvo bilo u dosluhu s Hitlerovim genocidom nad Židovima

Neovisni tim povjesničara sastavio je izvješće na 900 stranica u kojem se opovrgava mit da se tadašnje njemačko ministarstvo vanjskih poslova distanciralo od nacističkog režima u kojem su počinjeni strašni zločini.

'Ministarstvo vanjskih poslova bilo je dijelom, aktivnim dijelom zločinačke politike tzv. Trećeg Reicha', rekao je Westerwelle, dodajući da je izravno bilo uključeno i obaviješteno o metodama koje su se provodile u ratu.

Njemački ministar vanjskih poslova također je rekao da izvješće sadržava mnoge 'šokantne primjere o uključenosti njemačke diplomacije' u nacistički program uništenja.

Nije, međutim, zaboravio spomenuti i službenike u ministarstvu koji su se otvoreno suprotstavili nacističkome zločinačkom režimu, među kojima su dvanaestorica zbog svojeg djelovanja ubijena.