novi zakon

Australija zabranila nacistički pozdrav i simbole terorističkih skupina

08.01.2024 u 09:14

Bionic
Reading

U ponedjeljak je u Australiji stupio na snagu zakon koji zabranjuje nacistički pozdrav i nacističke memorabilije te prikazivanje ili prodaju simbola povezanih s terorističkim skupinama

"Sada je protuzakonito javno izvođenje nacističkog pozdrava, kao i prodaja nacističkih simbola", rekao je glavni državni odvjetnik Mark Dreyfuss.

"Novim zakonom se također veličanje i slavlje terorističkih radnji proglašava kaznenim djelima", dodao je Dreyfuss, ističući da je australsko zakonodavstvo poslalo jasnu poruku da u Australiji nema mjesta za one koji veličaju holokaust ili terorističke akte. Australski parlament je zakonodavni amandman vezan uz protuterorizam (Zabranjeni simboli mržnje i ostale mjere) 6. prosinca proglasio zakonom uz jednoglasnu potporu zastupnika. Vlada Australije je ovim zakonom reagirala na porast antisemitskih incidenata nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa.

"Ovo je prvi zakon te vrste koji jamči da nikome u Australiji neće biti dozvoljeno da veliča ili profitira od djela i simbola koji slave naciste i njihovu zlu ideologiju", poručio je Dreyfuss. Novi zakon zabranjuje i javno izlaganje ili trgovinu simbolima koji se dovode u vezu sa zabranjenim terorističkim skupinama kao što su Islamska država ili Hamas. U listopadu su u Sydneyu uhićena i optužena trojica muškaraca koji su ispred Židovskog muzeja pozdravljali nacističkim pozdravom.