BURAN ODBOR ZA RATNE VETERANE

'Sram vas bilo što niste procesuirali one koji su tukli Dedakovića!'

12.12.2012 u 18:08

Bionic
Reading

Do kraja tjedna Sabor bi trebao raspraviti i konačan prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji će omogućiti objavu registra branitelja do Božića. No, ako je suditi prema raspravi na matičnom saborskom Odboru za ratne veterane, HDZ na objavu nikako neće pristati

Glavna oporbena stranka HDZ i dalje je ostala pri stavu da će objava registra branitelja rezultirati nizom optužnica koje će protiv hrvatskih branitelja podizati susjedna Srbija, no s tim se nije mogao složiti SDP-ov Franko Vidović

Branitelji se '90, '91. pa sve do '95. nisu bojali republike Srbije i ne vidim zašto bi ih se bojali sad. Branitelji na popisu mogu biti ponosni što su na popisu. Oni su u jednom trenutku bili spremni žrtvovati svoj život za sve nas. Sigurno da ima lažnih branitelja, ali ne dvojim oko toga, to je pitanje za druge institucije, a ne za nas ovdje. Što se tiče optužnica, one se štancaju s druge strane tako i tako. Uvjeren sam da te optužnice nisu vjerodostojne i pokazalo se i u slučaju generala Gotovine, Markača i Čermaka da pravda postoji. Zbog toga vjerujem da branitelji koji su časno branili Hrvatsku imaju pravo da svi u Hrvatskoj znaju da su oni ti i da se na te ljude možemo ponositi. Zato jesmo za objavu registra jer je to registar časnih ljudi', pojasnio je Vidović


No s njim se nije mogao složiti predsjednik Odbora za ratne veterane, HDZ-ov Josip Đakić.

'Slažem se da postoji pravda u Hrvatskoj, ali o pravičnosti je teško reći jer imamo primjere Purde i Veljka Marića. Marić je zbog falš registra skinut na granici sa Srbijom kada je časno zarađivao za svoj kruh. Danas Hrvatska ništa ne čini po njegovom pitanju. Veljko Marić je u srbijanskim zatvorima i svi smo ga zaboravili. Jednako tako kao što bi bez intervencije novinara i obitelji bio zaboravljan legenda Vukovara Mile Dedaković Jastreb. Kada dođe voda do grla onda se sjetimo onih kojima je najteže', kazao je Đakić, koji se založio da branitelji potpišu izjavu ako žele da njihovo ime bude objavljeno javno na popisu.

Javnost i ulica nisu kompetentni da odlučuju tko je pravi, a tko lažni branitelj. Institucije moraju raditi svoj posao', rekao je Đakić.

Međutim, njegovo spominjanje Mile Dedakovića nije mogao prešutjeti SDP-ovac Vidović.

'Gospodo, na vlasti ste 17 godina, bili ste na vlasti u vrijeme pada Vukovara. Može vas biti sram što niste procesuirali ljude koji su Milu Dedakovića Jastreba tukli na Laščinskoj cesti i nemojte nam držati o tome lekcije. U momentu kad je gospodin Jastreb, koji je bez sumnje heroj Domovinskog rata, kad je o njemu objavljeno to što je ovih dana objavljeno, Ministarstvo branitelja je reagiralo promptno. Nitko nije napravio ništa da procesuira ljude koji su Milu Dedakovića Jastreba, Malog Jastreba i druge ljude iz Vukovarske brigade tukli, ispitivali i tukli, i lomili im kosti. To su radili Hrvati, nisu radili Srbi', kazao je Vidović.

Burno je, uz viku, na njegove riječi reagirao Đakić

'Mile Dedaković Jastreb, kao i njegov zamjenik Branko Borković Mladi Jastreb, bili su vanjski članovi ovog odbora. Tražili su od institucija da to procesuiraju, ja sam se također s time suglasio, da to mora biti razjašnjeno, kao i Manolićeva komisija. A vama mogu reći da vas može biti sam zato jer je vaše čelništvo 1991. godine, kada se izglasavala samostalnost i neovisnost Hrvatske, izašlo iz Sabora. Vas može biti sram! Koga ste naslijedili? Partijske drugove! Eto vidite, i vas može biti sram, mogao bih ja još govoriti, ali bit ću pristojan, neću dalje, neću dalje', kazao je Đakić.

Što se pak tiče samog registra branitelja, za razliku od prvog čitanja Zakona o pravima hrvatskih branitelja vladajući su odlučili uvesti i odredbu prema kojoj bi, otkrije li se da je netko bio u inozemstvu, a ne u ratu, a vodi se kao branitelj, odgovornost bila na zapovjedniku koji mu je odobrio status branitelja.