SAMO JE SMRT SIGURAN POSAO

Sprovodi vikendom 50 posto skuplji

06.03.2013 u 18:55

Bionic
Reading

Komunalno društvo Kozala, a što je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio, izvršilo je atak na standard građana, jer su cijene njihovih usluga od 1. ožujka 2013. godine poskupjele gotovo za 50 posto izvan radnog vremena, odnosno za umiranje izvan radnog vremena šaltera gradske tvrtke u stopostotnom gradskom vlasništvu, a to je od ponedjeljka do petka od osam do 16 sati, trebat će izdvojiti puno više novca nego što je do sada bio slučaj

Primjerice, ispraćaj i sahrana umrle osobe bila je usluga za koju je trebalo platiti 885,60 kuna, ali od 1. ožujka za tu uslugu izvan radnog vremena valja izdvojiti 1.328,40 kuna. Iskop jame za odraslu umrlu osobu naplaćivao se 1.845 kuna, a izvan radnog vremena sada će taj posao biti naplaćivan 2.767,50 kuna, piše Novi list

Gradska tvrtka zatražila je poskupljenje zbog toga što su troškovi radne snage i goriva porasli dvostruko od 1997. godine do 2012. godine. I to baš sada kada građanima nikada u samostalnoj Hrvatskoj nije bilo gore.

Gradonačelnik Vojko Obersnel tvrdi da će poskupjeti komunalne usluge Komunalnog društva Kozala samo subotom, a da u ostale dane preko tjedna neće, jer radnici rade u dvije smjene.

'Prije svega ne radi se o generalnom poskupljenju, već isključivo o poskupljenju sahrana subotom jer su objektivno troškovi toga dana veći zbog toga što zaposlenici imaju pravo na veće naknade. Stranke, odnosno obitelji, koje ne žele ukop subotom, mogu to obaviti ostalim danima po dosadašnjoj cijeni. Činjenica je da se u Zagrebu ne obavljaju pogrebne usluge subotom, a u Puli i Splitu se to naplaćuje po većoj cijeni.  Troškovi veći zbog povećanja cijene energenata i cijene radne snage zbog primjene kolektivnog ugovora, zaključio je Obersnel.