OGLASIO SE ŠIPUŠ

'Spreman sam preuzeti Ministarstvo kulture'

02.04.2015 u 21:57

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon ostavke ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, u medijima se konačno oglasio i njezin zamjenik Berislav Šipuš, koji trenutno obavlja funkciju ministra. U razgovoru za Večernji list Šipuš je odbacio spekulacije da i na njemu leži dio odgovornosti za nepravilnosti u Ministarstvu kulture te izrazio nadu da će ga Vlada izabrati i službeno za nasljednika bivše ministrice

Govoreći o spekulacijama da je i on sam imao prste u pekmezu kada se radi o nepravilnostima u Ministarstvu kulture koje je otkirla Državna revizija, Šipuš je kazao da je u njegovom slučaju sve detaljno obrazloženo i opravdano.

'U trenutku ovog pregleda revizije, 152.000 kuna bilo je isplaćeno za ministričina te putovanja različitih djelatnika Ministarstva, no u trenutku pregleda nisu bili pravdani i zaključeni. To se dogodilo zbog nemara, zaboravljivosti, ali nikako zbog namjere zaposlenika. Netočno je, i to je monstruozna optužba, da su isplaćivane akontacije za nepostojeća putovanja. Kad je riječ o 49.000 kuna koje je Andrea Zlatar podigla sa službene kartice, dio tih troškova bio je skidan u ratama s ministričine plaće, a za dio je imala službeni razlog. U trenutku dolaska revizije izdaci s njezine kartice bili su podmireni. Dakle, nije oštetila proračun', kazao je Šipuš u razgovoru za Večernji list.

Šipuš je kazao da je spreman preuzeti funkciju ministra kulture. 'Iskreno se nadam da će se to dogoditi. No odluka leži na premijeru i u dogovoru s Vesnom Pusić', kazao je Šipuš.

Što pak Šipuš kaže na optužbe Udruge Promo da pogodovao glazbenim manifestacijama s kojima je bio povezan prije nego što je otišao u Ministarstvo kulture, pročitajte OVDJE.

Podsjetimo, nakon prošlotjedne ostavke ministrice kulture Andreje Zlatar Violić postavilo se pitanje tko će je naslijediti. Logično se nametnulo ime Berislava Šipuša, koji je zamjenik ministrice, no u kuloarima se spekuliralo da i on možda snosi dio odgovornosti za nepravilnosti u Ministarstvu kulture, o čemu je pisao i tportal.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić kazala je kako će Šipuš, što mu je i dužnost, zamjenjivati ministricu do izbora novog ministra, no kada će to biti, nije precizirala. Ministarstvo kulture, sukladno sporazumu stranaka Kukuriku koalicije, HNS-ov je resor i upravo bi ta stranka trebala iznjedriti ime novog ministra, no to se još nije dogodilo. Odluku o novom ministru, kazala je Pusić, donijet će Vlada.