VLADA OTEŽE

Do kada će Berislav Šipuš biti 'v.d. ministar'?

26.03.2015 u 17:19

Bionic
Reading

Vlada i HNS i dalje šute o tome kada bi točno mogli imati ime novog ministra kulture. Zasad će taj posao obavljati zamjenik ministrice Berislav Šipuš, a u tom statusu može se zadržati i do kraja mandata. Naime nema roka za imenovanje novog ministra

Zakon o Vladi i Zakon o sustavu državne uprave, koji govore o imenovanju i ovlastima ministara, ne navode nikakav rok za imenovanje novog ministra. Zakon o sustavu državne uprave navodi kako ministar ima zamjenika kojeg imenuje Vlada na prijedlog predsjednika Vlade. Zamjenik ministra, navodi se dalje u tom zakonu, za svoj rad odgovara ministru i Vladi te provodi utvrđenu politiku Vlade i zamjenjuje ministra u upravljanju radom ministarstva.

Jednako tako, zakon propisuje da zamjenik ministra zamjenjuje ministra u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti te obavlja i druge poslove koje mu povjeri ministar, pa se tako često može vidjeti da na sjednicama Vlade izmjene pojedinih zakona u slučaju spriječenosti ministra predstavljaju upravo njihovi zamjenici.

Rok za imenovanje novog ministra ne propisuje ni Zakon o Vladi. U njemu se navodi kako ministar podnosi ostavku predsjedniku Vlade. Ako predsjednik Vlade prihvati ostavku pojedinog člana Vlade, rješenje o razrješenju toga člana Vlade donosi predsjednik Vlade i o tome izvješćuje Hrvatski sabor. Premijer, propisuje se dalje, novog će člana Vlade predstaviti na prvoj idućoj sjednici Hrvatskoga sabora i zatražiti glasovanje o povjerenju tom članu. Međutim ne navodi se kada premijer treba predstaviti novog člana Vlade, odnosno do kada to treba učiniti.

Stoga se teoretski može dogoditi da zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš do kraja mandata ove Vlade ostane u statusu zamjenika, s ovlastima ministra.

Međutim teško je za povjerovati da bi se tako nešto moglo dogoditi jer bi bilo posve neobično da jedno ministarstvo minimalno šest mjeseci bude bez službeno imenovane čelne osobe.

Jednako tako neobično je da se ni tjedan dana otkada se počelo spekulirati o ostavci ministrice barem u kuloarima ne spominje ime njezinog nasljednika.

Za otezanje Vlade i HNS-a u ovom slučaju moglo bi biti nekoliko razloga. Prema jednoj priči iz kuloara, HNS doista ne zna koga bi predložio za čelno mjesto u resoru kulture. Iako bi bilo poželjno da ta osoba bude član HNS-a, nestranački ministri u Vladi nisu nepoznanica, no pitanje je bi li se ijedna stručna osoba koja poznaje resor kulture primila zahtjevnog posla ministra nekoliko mjeseci prije izbora. Naime ukoliko HNS i odabere osobu koja ne dolazi iz Ministarstva kulture, toj će osobi trebati neko vrijeme za uhodavanje i upoznavanje s radom.

Zamjenik ministrice Berislav Šipuš u tom slučaju je u prednosti, a i sama potpredsjednica Vlade Vesna Pusić dala je do znanja da je on logično rješenje. Međutim službenog prijedloga za njegovo imenovanje još nema. Prema jednoj teoriji, HNS i Vlada odugovlače s njegovim imenovanjem jer još uvijek nije posve jasno je li Šipuš bio upleten u nepravilnosti u Ministarstvu kulture. Imenuje li ga Vlada, a onda i potvrdi Sabor, prije nego što se raščisti ta situacija, a kasnije se pokaže da i on snosi dio odgovornosti za nepravilnosti, šteta za vladajuću koaliciju uoči izbora bila bi poprilično velika.

Podsjetimo, iako se prethodnih dana spekuliralo da bi Šipuš mogao biti ministar kulture, neslužbeni signali koji su dolazili iz redova HNS-a govorili su da ga ova stranka ipak ne bi željela vidjeti na čelnom mjestu.

U prijašnjim odlascima ministara nasljednici su bili poznati ili gotovo isti dan kada je došlo do ostavke ili smjene ili u roku od dan, dva.

Prvi je, primjerice, iz Vlade otišao Zlatko Komadina, i to 4. travnja 2012, no odmah isti dan premijer Milanović najavio je da će novi ministar biti Siniša Hajdaš Dončić, što je i Sabor službeno izglasao 18. travnja.

Mirela Holy ostavku na mjesto ministrice zaštite okoliša podnijela je 7. lipnja 2012, a već 13. lipnja Sabor je potvrdio novog ministra Mihaela Zmajlovića.

Radimir Čačić ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva službeno je dao 14. studenog 2012. Već tada bilo je poznato da će mjesto prve potpredsjednice Vlade preuzeti Vesna Pusić, a Ministarstvo gospodarstva preuzeti tadašnji ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak. Njegov resor, znalo se odmah, preuzet će njegova zamjenica Anka Mrak Taritaš. Sve je to Sabor potvrdio već dva dana kasnije.

Veljko Ostojić, bivši ministar iz IDS-ove kvote, ostavku je pak dao 9. ožujka 2013. Već 12. ožujka bilo je poznato da će ga naslijediti DarkoLorencin, a Sabor je to potvrdio 19. ožujka.

U ljeto 2013, točnije 26. lipnja, posljednju sjednicu Vlade odradio je i tadašnji potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica. Već 1. srpnja zasjeo je na mjesto europskog povjerenika, a dva dana kasnije za potpredsjednika Vlade za unutarnju politiku predložen je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Sabor je njegovo imenovanje potvrdio 15. srpnja.

Nakon nekoliko mjeseci sukoba, 6. svibnja 2014, premijer Milanović smijenio je s mjesta ministra financija Slavka Linića. Taj dan, u obraćanju javnosti, Milanović je najavio da će na mjesto ministra financija doći dotadašnji Linićev zamjenik Boris Lalovac, što je Sabor potvrdio 14. svibnja.

Samo mjesec dana kasnije, točnije 11. lipnja, premijer je smijenio i ministra obrazovanja Željka Jovanovića te ministra zdravlja RajkaOstojića. Isti dan bilo je poznato da će ih u tim resorima zamijeniti Vedran Mornar i Siniša Varga, a Sabor im je dao podršku 18. lipnja.