RUŠENJE NA ŽNJANU

Sporan samo još jedan kafić, a njegov vlasnik tvrdi da će 'netko odgovarati'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 25.10.2017 12:35
  • Objavljeno 25.10.2017 u 12:13
Cafe bar Zen na Žnjanu

Cafe bar Zen na Žnjanu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Drugog dana rušenja bespravnih objekata na splitskom Žnjanu zapelo je na baru Zen, jedinome koji je igrom slučaja podignut na čestici na kojoj bi se po važećem urbanističkom planu ugostiteljski sadržaji teoretski mogli nalaziti. Njegov vlasnik Tomislav Burazin podnio je tužbu kojom od Upravnog suda traži odgodu uklanjanja, no građevinski inspektori ogradili su prostor žutom trakom i očekuje se dolazak strojeva za rušenje

Premda ne posjeduje dozvole ili koncesijsko odobrenje za korištenje prostora na samoj plaži te ima pravomoćno rješenje za rušenje, Burazin zahtijeva još nekoliko dana kako bi dočekao odluku suda. Smatra da odgoda ne bi bila protivna javnom interesu i da ima 'otvoren put prema građevinskoj dozvoli jer je u skladu s planom'.

  • +13
  • +10

Demontaža na Žnjanu

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

'Danas nisam kontaktirao s inspektorima, no ukoliko dođe do uklanjanja, netko će odgovarati za to', kazao je Burazin.

Ispred njegova golemog objekta u rano jutro pojavili su se policajci i zaštitari, a negdje oko devet sati skupina od tridesetak mladića - između ostalih drugih ugostitelja sa Žnjana - započela je iznositi inventar i skidati dijelove montažne fasade. Pretpostavlja se, kao znak dobre volje i kupovanje vremena do petka, do kada kompletan prostor Žnjana treba biti očišćen.

Slično postupa i vlasnik bara Charlie, na potpuno suprotnom kopnenom dijelu plaže i uz glavnu šetnicu: i on tvrdi da ima mogućnost za legalizaciju, ali započeo je skidati montažne dijelove svog objekta. Uklanjaju se i nekadašnji tereni za odbojku na pijesku te dječja igraonica Žnjanko.

Preostalih tridesetak ilegalnih kafića, barova i restorana na Žnjanu ubrzano se rastavlja i materijal se odvozi, a njihovi vlasnici još uvijek su neprijateljski raspoloženi prema novinarima i proglašavali su ih 'teroristima'.

O ovom slučaju oglasio se i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koji upravo u srijedu boravi u Splitu na otvaranju sajma SASO.

'Većina vlasnika je uklonila svoje objekte, a ostala su još tri ili četiri koji se ruše i to će danas ili sutra biti završeno. Slijedi novo vrijeme za Žnjan. S Gradom, Županijom i našim ministarstvom pripremit ćemo za iduću sezonu privremeno rješenje, a za dvije godine to će biti kvalitetno rješenje za jednu od najljepših plaža na Mediteranu', kazao je Štromar.

Dodao je da je za privremeno rješenje zadužen gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

'Napravili smo sve korake koje smo dosad trebali napraviti. Imamo točno plan tko što treba raditi u sljedećim mjesecima: najveći dio posla ima Grad Split, potom Županija, ali i Ministarstvo koje mora odraditi dio posla oko prostornih planova.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!