ZAKONSKE PROMJENE

Dio plaže morat će imati slobodan pristup, a o koncesiji će odlučivati gradovi i općine

11.07.2018 u 15:43

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pripremio je izmjene zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kojima se, između ostaloga, mijenjaju pravila dodjele koncesija na plažama

Jedna od glavnih novosti ta je da dodjela koncesija na plaže više neće biti u nadležnosti županije, nego će o tome odlučivati gradovi i općine.

Na taj način prihvaćen je zahtjev udruge Pokret otoka koja je lani pokrenula prosvjednu akciju s ciljem da se lokalna zajednica uključi u proces odlučivanja o koncesioniranju plaža.

Različiti interesi države, lokalnih zajednica i poduzetnika često su izazivali sukobe oko dodjele prava na pomorskom dobru. Lani je najviše prašine podigla afera oko dodjele koncesije za plažu Zlatni rat, zbog koje je došlo do građanskih prosvjeda i političkih trzavica koje su kulminirale poništenjem natječaja i smjenom splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje.

Protiv dodjele koncesija na plažama često se bunilo i lokalno stanovništvo, osobito kada je to podrazumijevalo uvođenje naplate ili ograničavanje pristupa plaži.

Stoga će novim zakonom biti propisano to da na svakoj plaži dio bude otvoren, bez ikakve djelatnosti. Koliki dio plaže će biti slobodan za pristup svima, određivat će gradovi i općine u svojim planovima, koje će županije morati odobriti.

Koncesije će se, kao i dosad, dodjeljivati putem javnih natječaja, ali predviđene su i iznimke. Tako će se ugostiteljsko-turističkim objektima koji imaju infrastrukturnu vezu s dijelom pomorskog dobra omogućiti dobivanje koncesije na zahtjev.

  • +9
Ljetni ugođaj na splitskim plažama Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U slučaju kampova, koji pokrivaju značajan dio pomorskog dobra, samo će se dio plaže moći dobiti na zahtjev, a ostalo će ići na natječaj.

Prihodi od dozvola i koncesija dijelit će se tako da po 35 posto ide županijama i jedinicama lokalne samouprave, 20 posto u proračun, a 10 posto u Fond za pomorsko dobro.

Iako novac od koncesija na pomorskom dobru čini značajan dio lokalnih proračuna, najveći dio se odnosi na koncesije dodijeljene lukama nautičkog turizma (marine i sidrišta) i brodogradilištima, a od plaža se prikupi znatno manje sredstava.

Novi zakon predviđa i legalizaciju manjih objekata izgrađenih na pomorskom dobru. Riječ je o oko tisuću objekata, poput molova, privezišta za plovila i sličnih objekata. Međutim, neće se moći ozakoniti kuće za odmor i drugi stambeni objekti na pomorskom dobru, već će se morati rušiti.