pravomoćna presuda

Splitski sud 'presjekao': Maja Đerek nije zviždačica

11.10.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Županijski sud u Splitu donio je pravomoćnu presudu prema kojoj bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek nije dokazala da je prije otkaza poduzela unutarnje ili vanjsko prijavljivanje nepravilnosti pa samim time nije zviždačica i ne uživa zaštitu iz zakona o zviždačima

Potvrdila je to Hini sama Đerek koja i dalje smatra da su Državne nekretnine počinile štetnu radnju sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (ZZPN) time što su joj dale otkaz nakon što je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u toj državnoj tvrtki. No prema ovoj presudi Đerek nema status zviždača.

"Presudom sam odbijena iz strogo formalnih razloga. Oni tvrde da nisam poduzela unutrašnje ili vanjsko prijavljivanje. Ja sam po tadašnjem zakonu morala prijaviti prvo unutrašnje prijavljivanje, a osoba koja je bila zadužena za to je bila prijateljica moje tadašnje direktorice Sabo - dakle ja sam svoju direktoricu trebala prijaviti njenoj prijateljici", rekla je Đerek.

Dodala je kako ju je prijavila nadzornom odboru, tijelu koje je po svim zakonima zaduženo za nadzor legalnog i zakonitog poslovanja tvrtke.

"Oni su postavljeni stranački i naravno da oni šute već godinama o tome. Sad se želi cijela priča spinati da su me odbili iz strogo formalnih razloga, što je istina, međutim, isto tako je velika istina da su druge nadležne državne institucije potvrdile sve ono što sam ja govorila u tim prijavama", navela je "nezviždačica", kako se sama tako nazvala.

  • +7
Maja Đerek Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Pri tome se referirala na izvješće Državnog ureda za reviziju koji je u Državnim nekretninama utvrdio nepravilnosti i propuste koje se odnose na upravljanje praznim stanovima, sustav unutarnjih kontrola, rashode, potraživanja od kupaca i javnu nabavu te na presudu Visokog upravnog suda da si ministar Mario Banožić nije smio sam sebi dodijeliti stan. Između ostalog, navela je kako je prilikom otkaza morala u 10 minuta napustiti tvrtku čime joj je onemogućen pristup bilo kakvim dokumentima.

"Naravno da nitko ne želi dati dokumentaciju koja se tamo nalazi, zato i ne žele da se vratim na posao. Jednostavno se želi demotivirati zviždače da bez obzira na sve ne prijavljuju nepravilnosti jer ne dobivaju zaštitu pred sudom, to je ono glavno što se ovdje dogodilo", ocijenila je Đerek. Drugim riječima, država je pokazala ne stoji iza onoga čije su riječi utvrđene točnima, dodala je. S druge strane, podsjetila je kako njezin radni spor za nezakonit otkaz postoji već tri godine, a kojeg je dobila u prvostupanjskoj odluci te je naloženo njeno vraćanje na posao. Navela je kako je prekoračen zakonski rok za odlučivanje od 30 dana po žalbi jer je prošlo već godinu dana.

"Ta presuda je opasnija po Državne nekretnine jer bi se ja po njoj trebala vratiti što, naravno, oni nikako ne žele jer bih onda došla do svega što se tamo događalo", navela je. Podsjetila je i da već dvije godine stoji i njezina kaznena prijava Uskoku oko slučaja pogodovanja ministra Banožića, istaknuvši kako je šteta za državni proračun ogromna.

Ministar je jučer na Facebooku objavio sliku zviždaljke te napisao "pravomoćno". Đerek mu je poručila kako se nema čemu veseliti s obzirom na to da postoje nalazi tijela koji potvrđuju ono što je govorila, zvala se ona zviždačica ili ne.