nisu bili spremni

Splitski ginekolozi odbili potpisati sporazum o poslovnoj suradnji

19.11.2019 u 17:04

Bionic
Reading

Iako je osam splitskih ginekologa koncesionara trebalo u utorak sa županom Blaženkom Bobanom i ravnateljem županijskoga Doma zdravlja Markom Rađom potpisati sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji radi stalne i cjelovite primarne zaštite žena, to se nije dogodilo jer se njih sedam to odbilo učiniti

Ginekologe bi potpis na sporazum obvezao da po potrebi i naizmjence te uz novčanu naknadu dva dana u tjednu rade u ordinacijama u Vrgorcu i na otoku Visu.

Sedam ginekologa nije pristalo potpisati sporazum jer, kako su rekli, nisu bili upoznati s njegovim sadržajem, a odluku o tome donijet će za koji dan, nakon što se posavjetuju sa svojim odvjetnicima.

Jedini koji je potpisao sporazum je ginekolog Ivica Dadić, koji je novinarima rekao da su kolege liječnici mislili kako će se danas održati radni sastanak, a ne potpisivati sporazum. Dodao je da liječnika nedostaje u svim dijelovima županije te kako je najbolji način da ih se zadrži tako da im se osigura specijalizacija zahvaljujući kojoj bi mogli početi s radom bez obzira na to je li to u Splitu ili negdje u Zagori.

"Tako bi potaknuli ostanak kvalitetnih mladih kadrova u Hrvatskoj. Sve ostalo su vatrogasne mjere koje ne daju prave rezultate. Ovaj sporazum omogućuje pacijenticama na području cijele županije ne samo eventualno liječenje, nego i potrebnu medicinsku edukaciju jer će im liječnici biti dostupniji i više na raspolaganju bez obzira na dosadašnje probleme", istaknuo je Dadić.

Župan Blaženko Boban je rekao kako su se dogovorili da će svim ginekolozima koji su zainteresirani biti koncesionari to dopustiti, no prije će morati potpisati sporazum da ondje gdje bude potrebno naizmjence i uz financijsku naknadu dva dana u tjednu rade u ordinacijama gdje nedostaje liječnika.

"Riječ je o osam ginekologa koji su tražili da budu pod koncesijom, dok je dvoje ostalo u Domu zdravlja. Njih deset će se izmjenjivati i dva dana u tjednu raditi u Vrgorcu i Visu. To znači puno kvalitetniju uslugu u ruralnim dijelovima naše županije i tamo gdje nedostaje ginekologa. Nadam se da će i druge profesije koje su nam deficitarne ovim putem pristupiti te da ćemo vlastitim snagama pokušati u cijelosti riješiti problem primarnog zdravstva koji imamo", rekao je župan Boban.

Ravnatelj županijskoga Doma zdravlja Marko Rađa je rekao da su za tu županiju potrebna 34 ginekologa, da u ovom trenutku imaju ugovorena 32 ginekološka tima, a dva su nepopunjena - jedan u Vrgorcu i drugi u Kaštelima. Dodao je da pacijenti ne bi trebali osjetiti nikakvu razliku idu li kod ginekologa koncesionara ili onoga u Domu zdravlja jer besplatan pregled imaju svi osiguranici.