PIJAN IZMLATIO PREDSJEDNIKA HAJDUKA

Splitska policija štiti Šuprahu: Prijavili ga samo za nepristojno ponašanje!

06.06.2014 u 14:04

Bionic
Reading

Alojzije Šupraha, bivši nogometni sudac i današnji predsjednik Županijskog nogometnog saveza u Splitu, ali i savjetnik za sport župana Zlatka Ževrnje, noć je proveo u pritvoru nakon što je u četvrtak navečer u Dugopolju napao i ozlijedio predsjednika Hajduka Marina Brbića. Incident se zbio nakon utakmice juniorskih momčadi Hajduka i Splita, na parkiralištu u blizini stadiona, i to pred nekoliko desetaka očevidaca - uključujući i policajce

'Ajde me zgazi, p... ti m...!' zavikao je Šupraha nakon što je sjeo na haubu Brbićeva automobila, a potom ga je izvukao vani i šakom udarao po glavi. Hajdukovom predsjedniku potekla je krv i potražio je liječničku pomoć, do bolnice ga je prevezao policajac, dok je napadač odmah priveden. Tportal je dobio potvrdu da je Šupraha u tom trenutku bio pijan, na službenom alkotestiranju u policiji nešto kasnije izmjerena mu je koncentracija od 0,54 promila alkohola u krvi.

Povod nevjerojatnom napadu osim alkohola vjerojatno je bila iznimna nervoza Alojzija Šuprahe, kojemu je na samoj utakmici preko tisuću navijača Hajduka pogrdno skandiralo zbog njegove bliskosti s Davorom Šukerom i Zdravkom Mamićem. No s čelnicima splitskog kluba do incidenta nije ni komunicirao, što nam je potvrdila predsjednica Nadzornog odbora Hajduka Branka Ramljak

Tijekom petka ujutro, nestrpljivo su se čekali rezultati obrade splitske policije, a tada uslijedilo novo iznenađenje: Šupraha je prekršajno prijavljen samo za najbenigniji prekršaj javnog reda i mira - odnosno 'drsko i nepristojno vrijeđanje građana i narušavanje njihovog mira' - dok splitska policija nije uspjela prepoznati čak ni 'tučnjavu, svađu ili viku'. A da ne govorimo o kršenju famoznog 'Zakona o navijačima'.

Na osnovi njega se, podsjetimo, 'obični' ljudi privode samo ako im se utvrdi više od 0,5 promila alkohola u krvi, a ako pored toga sudjeluju u tučnjavi - ne gine im nešto dulji pritvor i najmanje godinu dana zabrane dolaska na sportska natjecanja. Alojzije Šupraha očito spada u drugu kategoriju: osim što je član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, sudački ekspert i savjetnik župana Zlatka Ževrnje, u MUP-u ga vjerojatno pamte i kao bivšeg šefa splitskog centra SZUP-a krajem devedesetih, kada je potpisivao naloge za prisluškivanje 'nepoćudnih' novinara.

Upućeni u nogomet pamte i da je baš u doba svoje špijunske karijere bio glavni sudac sporne utakmice 1999. u Rijeci, kada je zahvaljujući angažmanu obavještajne zajednice titula nogometnog prvaka poklonjena režimskoj Croatiji.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj pokušali smo doznati razloge benevolentnosti prema istaknutom nogometnom funkcioneru, pa smo dobili nekoliko zanimljivih odgovora: preko glasnogovorničke službe najprije nam je šturo poručeno da 'očito nije bilo elemenata' za prijaviti Šuprahu osim po spomenutom benignom članku o drskom ponašanju, a na ponovljen upit laički su (i pogrešno!) tumačili Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

'Događaj se nije zbio na stadionu...', kazala nam je glasnogovornica Antonela Lulić. Kad smo je upozorili da to i ne mora biti slučaj, pokušala je objasniti da je Brbić napadnut pola sata nakon utakmice, što je također potpuno besmisleno, jer u zakonu jasno stoji da se on primjenjuje 'od polaska na utakmicu do povratka s nje'. Uostalom, upravo na osnovi toga se kažnjavaju navijači koji se pomlate po autocestama i odmorištima.

Lolić nam prilično neuobičajeno čak nije željela ni službeno potvrditi da je Šupraha bio u alkoholiziranom stanju, dok u ovom zakonu jasno stoji da je sve iznad 0,5 promila ozbiljan prekršaj. Ponuđen nam je opširniji razgovor na ovu temu, ali tek nakon što policija odradi sutrašnji splitski gay pride, oko kojeg je silno angažirana.

Nakon prospavane noći u pritvoru, Alojzije Šupraha jutro je proveo na Prekršajnom sudu u Solinu. Ondje je bio i Marin Brbić, kao i dvojica policajaca koji su svjedočili incidentu. Kako doznajemo, negirao je čak i narušavanje javnog reda i mira i odlučio pozvati za svjedoka Tomislava Opačka, svog kolegu iz Splitsko-dalmatinske županije i također bliskog suradnika župana Zlatka Ževrnje. navodno postoji i videosnimak prostora na kojemu se dogodila tučnjava. Nastavak ročišta zakazan je za 26. lipnja.

A sam splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja formalno je osudio incident u Dugopolju.

'Apsolutno osuđujem taj ružni čin, zatečen sam. Tražit ću izvješće gospodina Šuprahe i njegovu jasnu ispriku. To je apsolutno nedopustivo', kazao nam je Ževrnja. Upitali smo ga hoće li i kako sankcionirati svoj savjetnika za sport.

'On nije bio u Dugopolju kao predstavnik Županije, nego HNS-a, dakle izvan radnog vremena... U ovom trenutku ne mogu odgovoriti na to pitanje, ali ponavljam da osuđujem incident i očekujem javnu ispriku', dodao je splitsko-dalmatinski župan.