Diana nonković

Splitska epidemiologinja otkrila nam je kako se dozira cjepivo na terenu: Nemamo problema s gubicima jer koristimo precizne inzulinske šprice

15.01.2021 u 20:44

Bionic
Reading

Voditeljica Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Diana Nonković potvrdila je da se u jednoj bočici cjepiva tvrtke Pfizer/Biontech nalazi šest, umjesto početno deklariranih pet doza, no u tomu ne vidi ništa sporno - dapače, čudi se zašto je izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka izazvala toliku pažnju

'Proizvođač cjepiva uvijek se na početku ogradi, za svaki slučaj, premda je od samog starta bilo jasno da da bočica sadrži više doza, teoretski možda i sedam. No, smatra se da bi to bilo rizično jer bi postojala mogućnost da neka osoba ne primi dovoljnu količinu, pa je zaustavljeno na brojci šest. Nemamo problema s gubicima jer koristimo vrlo precizne inzulinske šprice', kaže Nonković za tportal.

Capak je, podsjetimo, na konferenciji za novinare otkrio da je Hrvatska od Pfizera zatražila objašnjenje zašto se u bočicama nalazi veći broj doza od onoga što je deklarirano, odnosno hoće li rezultat biti isti ako se iskoristi šest umjesto pet doza. Jednake upite proizvođačima uputile su i druge države. Pfizer je nakon toga odlučio svoje pošiljke naplaćivati skuplje, što je Capak opisao kao 'nuspojavu službene prijave'.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković objasnila je da Hrvatska koristi manje igle i šprice, zbog čega je preciznost veća, pa se od početka 'navlači' šest doza po bočici.

Bez ozbiljnih nuspojava 

Splitska epidemiologinja Diana Nonković kazala je da nakon početnih rezervi cijepljenje u ovoj županiji teče 'izvanredno'. U ovom trenutku na redu su zdravstveni djelatnici svih struka - ljekarnici, stomatolozi, liječnici obiteljske medicine i zaposlenici u privatnim zdravstvenim ustanovama - dok se u KBC-u Split cijepi bolničko osoblje.

'Kolege iskazuju interes elektronskim putem, a potom ih se poziva u manjim grupicama od pet do sedam. Uglavnom dolaze na red u roku od tri dana od prijave', kaže ona.

  • +2
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U bolnici i umirovljeničkim domovima 745 osoba cijepljenih na samom početku već su došli na red za drugu dozu cjepiva. Nonković potvrđuje da zasad nisu zabilježene ozbiljne nuspojave.

'Bilo je reakcija poput blage otekline ili crvenila na mjestu oboda, ponegdje glavobolje ili umora, a u nekoliko slučajeva blago povišene tjelesne temperature. Ništa mimo očekivanog', kazala je za tportal.

U veljači svi ostali

Cjepiva se dostavljaju u Split svakog ponedjeljka, čuvaju se u posebnom hladnjaku na temperaturi od minus 80 stupnjeva. U idućem razdoblju bit će potrebno dodatno i precizno planiranje jer brojnim cijepljenim osobama dolazi termin za primanje druge doze.

Po procjeni Diane Nonković, opća populacija mogla bi dobiti priliku za cijepljenje tijekom veljače, kada u Hrvatsku pristignu nešto ozbiljnije količine ovoga, ali i cjepiva drugih proizvođača.