slučajevi trovanja

Capak: Moguće je da se radi o sabotaži

09.11.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u četvrtak se osvrnuo na trenutnu situaciju vezanu uz niz trovanja bezalkoholnim pićima koja su uznemirila Hrvatsku posljednjih nekoliko dana

Dvije su osobe hospitalizirane. Po naredbi Državnog inspektorata, Coca-Cola je s polica povukla određene proizvode. Prema prvim rezultatima analize, u sumnjivim uzorcima nije pronađeno ništa.

'Jučer sam raspolagao brojkom od 14 osoba koje su se nakon konzumacije gaziranih pića javile liječnicima, danas je ta brojka 30 ili više od 30. Srećom, gotovo svi ti slučajevi su blage naravi', rekao je Capak, prenosi N1.

Capak je kazao da DORH i policija poduzimaju mjere vezane uz prijavu tih slučajeva. Isto tako, sve slučajeve prati Državni inspektorat, uzima uzorke i dostavlja ih u HZJZ.

'Do jučer navečer završili smo analize riječkih uzoraka koji su došli u dva navrata i završili smo uzorke iz Zagreba vezane za one prve slučajeve na Rebru. Ti uzorci ne pokazuju nikakva odstupanja od normalnih vrijednosti i u njima se sigurno ne nalazi ništa što bi moglo uzrokovati ovakve ozljede. Analize se nastavljaju, a ključni odgovor dobit ćemo nakon što Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić izvrši analizu uzoraka koji su uzeti direktno na licu mjesta i koje su osobe popile', rekao je Capak.

Rekao je da HZJZ reagira na sve informacije koje dođu do njih. 'Čim smo doznali za drugi slučaj na Rebru, počeli smo istraživati i kontaktirali smo sustav ravnog uzbunjivanja za hranu. Oni nisu imali sličan primjer, a kontaktirali smo i s kolegama u Austriji i oni su rekli da nisu imali nikakav takav slučaj.'

  • +10
Novi slučajevi trovanja nakon konzumacije gaziranih pića u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Dodao je da ima jako puno čudnih informacija i stvari koje su se dogodile. 'Nadam se da ćemo imati odgovor čim budemo imali rezultate policijskih očevida i rezultate Centra za kriminalistička istraživanja', rekao je.

Kazao je da je moguće da je posrijedi sabotaža. Podsjetio je da se to već događalo u Hrvatskoj.

'U povijesti smo imali slučajeva incidentnih trovanja. Za ovaj slučaj ne mogu još ništa konkretno reći jer nemamo rezultate', zaključio je Capak.