APEL GRAĐANIMA

Splitska bolnica ostala bez krvi

transfuzija krvi

transfuzija krvi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Iz dana u dan, kako prolazi vrijeme, situacija sa zalihama krvi u KBC-u Split, usprkos naporima zaposlenih na Odjelu za transfuzijsku medicinu KBC-a Split, sve je lošija ili je u najbolju ruku ista kao sve prethodne dane

Zbog kroničnog nedostatka krvi, odnosno nekih krvnih grupa, prvenstveno A– i 0-, varaždinska bolnica jučer je put Splita uputila 40 doza krvi koje najviše nedostaju, piše Slobodna Dalmacija.

'Varaždinci koji nam često pomažu, kao i mi njima kada je to potrebno, poslali su nam doze krvnih grupa A-, 0-, s kojima je najkritičnije stanje, kao i doze A+, odnosno 0+, koje su nam najčešće potrebne, pa je dobro da ih imamo u zalihama',kazuje dr. Jela Mratinović-Mikulandra, voditeljica Odjela za Transfuzijsku medicinu KBC-a Split, koja u ovim ljetnim mjesecima ne spava, kao i njene kolegice, od briga, kako i gdje nabaviti potrebnu krv.

Dnevni izlaz krvi je oko 100 doza, što za bolnicu na Firulama, što za onu na Kržinama ili onu u Šibeniku, budući da KBC Split odnedavno opskrbljuje i šibensku bolnicu s krvlju. Da bi KBC Split normalno funkcionirao s krvlju, potrebno je barem 100-tinjak doza 'ulaza', kako bi se bilo na nuli. No, dobrovoljni davatelji su malo “zakazali”, pa se dnevno, uz najbolju ruku ili venu prikupi 50-ak doza krvi.

'Ako tada dođe do nekog neočekivanog operacijskog zahvata, a ljeti ih imamo često, tada nastaje problem. Stoga bi bilo dobro kada bi 'ulaz' krvi bio što veći, da možemo što normalnije raditi', kazuje dr. Mratinović-Mikulandra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!