pokreću se ovrhe

Split zbog toga što nema registar imovine trpi milijunsku štetu

26.10.2022 u 17:53

Bionic
Reading

Savjetnica gradonačelnika Splita za gradsku imovinu Maja Đerek poručila je u srijedu kako su za Grad, zbog toga što nema registar imovine, nastale milijunske štete te se sada pokreću ovrhe i postupci otkazivanja ugovora

Među stanovima, poslovnim prostorima i zemljištima gdje je na različite načine upisan Grad Split, za dio se korištenje nije naplaćivalo pa je radi promjene u pola godine Đerek pribavila 5225 takvih zemljišno-knjižnih izvadaka.

"U registru su bila zavedena 474 stana, 964 poslovna prostora, 1084 jedinice javnih površina i samo 24 ugovora o korištenju stana. Ne postoje nikakvi drugi oblici nekretnina unatoč zakonskoj obvezi pa je nevjerojatno da Grad Split nikada niti jedno zemljište nije uvodio u registar, niti je postojao cjenik po kojem se korištenje tog zemljišta naplaćivalo", rekla je Đerek.

Za 18 evidentiranih kadrovskih stanova utvrđeno je da neki korisnici nisu godinama plaćali dugove, što je tražbina od gotovo 108 tisuća kuna. Stanje tražbina kad je riječ o poslovnim prostorima Đerek je ocijenila alarmantnim.

Istaknula je da je "20. rujna ukupno potraživanje za korištenje zavedenih prostora bilo gotovo 54 milijuna kuna, a većina tog iznosa nikada neće biti naplaćena jer su nepokretanjem postupaka naplate dugovanja mnogi korisnici otišli u stečaj, likvidaciju".

Samo u posljednje četiri godine šteta koja je nanesena Gradu veća je od 5,5 milijuna kuna pa se, prema njezinoj preporuci, "sada pokreću ovrhe, postupci otkazivanja ugovora i ulaska u posjed tih poslovnih prostora, koji će se onda dati na natječaj poslovnim ili drugim javnim korisnicima koji će redovito ispunjavati svoje obaveze".

  • +10
Puljak i Ivošević u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Odgovarajući na pitanje novinara, rekla je da će javnost sigurno propitivati rad bivših vlasti i gradskih čelnika za upravljanje imovinom.

Izjavila je kako većina školskih i kulturnih objekata nije bila upisana u vlasništvo Grada, niti se vodila u registru, a pronađena je, izvijestila je, i kuća u Varošu koja je oporučno ostavljena Gradu, ali nikada nije bila u registru.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak rekao je kako je stanje s gradskom imovinom mnogo lošije nego što su se nadali. Istaknuo je da će i dalje "ulagati maksimalan napor u izradi cjelovitog registra i sustava odgovornog upravljanja".

Zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić među ostalim je objavio da će jedan veći poslovni prostor na Bačvicama, za koji se nisu podmirivale obveze Gradu, dodijeliti Kriznom centru za žene žrtve nasilja.