IZBJEGLIČKA KRIZA

Split u utorak razglaba o gorućem europskom problemu

16.11.2015 u 16:52

Bionic
Reading

Aktualnoj izbjegličkoj krizi ne nadzire kraj niti se globalni svjetski igrači mogu dosjetiti rješenju kojim bi joj doskočili, a najnoviji teroristički udar u Parizu samo je dolio ulje na vatrenu raspravu. Upravo o tom globalno-sigurnosnom-humanitarnom metežu raspravljat će se u utorak 17. studenog u Splitu na promociji knjiga profesora Anđelka Milardovića: Stranac i društvo. Fenomenologija stranca i ksenofobije te Stranci pred vratima Europe. Nakon promocije održat će se tribina pod nazivom Izbjeglička kriza u Europi

Predstavljanje knjiga počinje u 19 sati u sjevernoj zgradi Sveučilišne knjižnice u Splitu, Ruđera Boškovića 31. Uz autora, o knjigama i aktualnoj izbjegličkoj krizi govorit će dekan splitskog Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Aleksandar Jakir; profesor s istog fakulteta, dr. sc. Mislav Kukoč, dr. sc. Jadranka Polović sa splitskih Stručnih studija te mr. sc. Petar Krolo, ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Anđelko Milardović, politolog i profesor sa zagrebačkih Instituta za europske i globalizacijske studije te Instituta za migracije i narodnosti, odavno upozorava na problem europske kratkovidnosti ili potkapacitiranosti u rješavanju rizika globalnog društva, poput izbjegličke i financijske krize.

'Zapad je doveo do ovog stanja koje mu se vraća kao bumerang, a ne zna na nj odgovoriti. Teza da se Europa sve više počinje ponašati kao tvrđava naročito dolazi do izražaja sada, kada se zbog izbjeglica masovno suspendiraju šengenska pravila. Upravo se događa demaskiranje EU-a kao prostora slobode, demokracije i otvorenog društva jer se to otvoreno društvo počinje zatvarati bodljikavim žicama, ogradama, a na granice se šalju pojačane policijske snage i vojske zbog unutarnje sigurnosti', kazao je Milardović u razgovoru za tportal.hr. Naime točnom se pokazala njegova teza o EU-u kao tvrđavi Europi, koju je iznio 2013. u knjizi 'Stranac i društvo. Fenomenologija stranca i ksenofobije', povodom koje je lani Institut za europske i globalizacijske studije organizirao okrugli stol pod nazivom 'Stranci pred vratima Europe'.