ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV

Split – sve ovisi o Ivanu Grubišiću

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Istraživanje koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos puls o raspoloženju u Splitu, koji bira nakon četiri godine Željka Keruma, pokazuje kako ima još dosta nepoznanica, a najveća je hoće li u utrku za Banovinu ući Ivan Grubišić. To je faktor koji bi mogao odrediti same splitske izbore. To hoće li ući ili ne bitno mijenja odnose političkih snaga u Splitu

GRUBIŠIĆ VODI U UTRCI ZA BANOVINU – ALI AKO SE ODLUČI ZA TU UTRKU
Ivan Grubišić, ako se odluči ući u utrku za gradonačelnika, u prvom bi krugu osvojio 23,3 posto glasova. Odmah iza njega je HDZ-ova nova nada Vjekoslav Ivanišević sa 18,3 posto, a SDP-ov kandidat Ivo Baldasar ima 14,8 posto birača. Anđelka Visković kao Kerumova desna ruka, sada neovisna, mogla bi osvojiti 11,7 posto birača, a Jure Šundov, koji zapravo operativno vodi Split, da se kandidira, osvojio bi osam posto glasova. Sanja Bilač do jučer u HDZ-u, sada neovisna, osvojila bi 4,4 posto, a sličan postotak imao bi i nezavisni Tomislav Zaninović. Od ostalih kandidata, Luka Podrug ispred HČSP imao bi 3,2 posto, a Milan Štrljić ispred laburista osvojio bi 2,7 posto birača. Ostali kandidati imaju 2,5 posto, a neodlučni 6,8 posto.

Dnevnik Nove TV

Dnevnik Nove TV

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

GRUBIŠIĆEVI BIRAČI SU:
Ivan Grubišić, ako se odluči za utrku, ima zastupljene muške birače, njih 25 posto. Imao bi veću potporu među biračima od 45 do 60 godina sa 28 posto. Podupire ga isti postotak birača sa srednjom školom, a njih 31 posto iz prigradskih naselja je uz zastupnika Grubišića.
Grubišić, zanimljivo, uzima 14 posto birača SDP-a a tek četiri posto birača HDZ-a.

IVANIŠEVIĆEVI BIRAČI SU PAK....
Vjekoslav Ivanišević može računati na više birača iznad 60 godina, i to njih 24 posto. Birači s osnovnom školom, njih 28 posto, uz splitskog su HDZ-ovca. HDZ-ov kandidat, primjerice, ima dobru startnu poziciju, od svih kandidata uzima najviše među ostalim biračima, točnije njih 18 posto, ali i među neodlučnim biračima uzima 20 posto.

SDP-ov BALDASAR MOŽE RAČUNATI NA...
Birači stariji od 60 godina, njih 19 posto, uz SDP-ova su kandidata, ali i oni s višom školom ili fakultetom, točnije njih 19 posto.
Njegov je osnovni problem što od svih ozbiljnih kandidata ima najmanju potporu među svojim biračima, i to samo 59 posto.

TKO ĆE U DRUGI KRUG, NE ZNA SE
GRUBIŠIĆ vs. VISKOVIĆ

Ivan Grubišić, ako uđe u utrku, u drugi krug ulazi kao favorit. Naime, on bi osvojio 47,5 posto u srazu s Anđelkom Visković koja osvaja 37,5 posto birača. 8,3 posto birača ne bi izašlo na izbore, a njih 6,6 ne zna.
Grubišić u drugom krugu može računati više na birače ljevice, a Anđelka Visković na birače desnice.

VISKOVIĆ vs. IVANIŠEVIĆ
Anđelka Visković imala bi prednost i u drugom krugu spram Vjekoslava Ivaniševića. Zamjenica gradonačelnika imala bi 43,3 posto glasova, a HDZ-ov kandidat dobiva 38,3 posto birača.

VISKOVIĆ vs. BALDASAR
Anđelka Visković pobijedila bi kandidata SDP-a Ivu Baldasara. Visković osvaja 51,1 posto glasova, a Ivo Baldasar ima 26,6 posto birača uza sebe.

GRUBIŠIĆ vs. IVANIŠEVIĆ
Ivan Grubišić pobijedio bi HDZ-ovca Ivaniševića. Nezavisni Grubišić imao bi 53,6 posto, a Ivanišević 38 posto potpore Splićana.

GRUBIŠIĆ vs. BALDASAR
Ivan Grubišić pobjeđuje i Ivu Baldasara, i to sa 52,9 naspram 25,6 posto.

SVE JE MOGUĆE
Ovo su samo neki mogući scenariji tko bi kako i u kojim kombinacijama mogao ući u drugi krug, no predvidjeti novog gradonačelnika danas je teško. Što se tiče stranačkih lista, u gradskom vijeću u Splitu bi relativni pobjednik bio Ivan Grubišić sa svojom listom jer bi osvojio 23,2 posto. Odmah iza je lista SDP-a sa 19,5 posto glasova, a HDZ-ova lista imala bi 15,2 posto glasova. Nezavisna lista Anđelke Visković osvojila bi 8,3 posto glasova, a Kerumova lista bi bila na pragu od 5,2 posto.

Laburisti su zasada ispod praga sa 4,1 posto. Lista Ljubice Vrdoljak je na 3,3 posto, a lista Tomislava Zaninovića je na 2,6 posto. HSP Ante Starčevića ima 2,4 posto, a HSP 2,2 posto. Sanja Bilać, ako odluči izaći s listom, imala bi 1,8 posto potpore birača. HNS bi osvojio 1,2 posto, HČSP jedan posto, a ispod jedan posto je HSS sa 0,8 posto, HSU sa 0,6 posto. HSLS sa 0,5 posto, HDSSD sa 0,2 posto. Neka druga stranka osvojila bi 2,3 posto, a neodlučnih birača je 5,8 posto.

KERUMOVE ČETIRI GODINE NAZADOVANJA
Željko Kerum odlazi s mjesta gradonačelnika s ogromnim nezadovoljstvom Splićana. Istraživanje DNEVNIKA NOVE TV pokazuje kako 71,3 posto građana misli da se stanje u Splitu pogoršalo. Njih 21,5 misli da je stanje isto, a samo 5,5 posto Splićana misli kako se živi bolje.

Da žive lošije, misle birači svih opcija u Splitu, samo Kerumovi birači, njih 58 posto, misli kako je stanje isto.

Kerum je dobio 'dvojku' i ocijenjen je ocjenom 2,1. Zanimljivo kako ga 38,4 posto građana ocjenjuje jedinicom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!