HVIDRA INZISTIRA NA POSKUPLJENJU

Split ove zime bez centralnog grijanja!

24.10.2012 u 13:52

Bionic
Reading

Deseci tisuća Splićana ove zime ostat će bez centralnog grijanja, nakon što je Gradsko vijeće većinom glasova ipak odbilo prijedlog povećanja cijene za 27 posto. Tvrtka Hvidra d.o.o., koncesionar na gradske toplane Spinut i Glavičine, već je najavila da bez poskupljenja neće moći pružati usluge grijanja, a slična sudbina očekuje i građane u četvrti Blatine, koja zasad ni nema koncesionara

'Na razini države najavljeno je poskupljenje od 37 posto, a naše od 28 posto išlo bi u tom smjeru. Bez njega koncesionar u Spinutu i na Glavičinama neće moći pokrivati troškove, a vjerojatno će odustati i ponuđači na natječaju za koncesiju na Blatinama, čiji drugi krug završava ovog petka', objavio je splitski dogradonačelnik Jure Šundov. Unatoč tome gradski vijećnici odbili su prijedlog pa će i koncesionari i Splićani morati pričekati službenu odluku o poskupljenju Hrvatske energetske regulatorne agencije, koja se očekuje za dva do tri mjeseca. Dotad, radijatori ostaju hladni.

U Splitu tek manji dio grada ima sustav centralnog grijanja, no na njega je ipak priključeno nekoliko gusto naseljenih gradskih četvrti. Na Blatinama je pune dvije godine trajala pobuna protiv tvrtke Hvidra zbog visokih cijena, koja je nedavno završila raskidom ugovora o koncesiji i raspisivanjem natječaja za njenu dodjelu novom ponuđaču.

Voditelj Gradskog odsjeka za nadzor komunalnih poduzeća Milivoj Marušić izrazio je zabrinutost odlukom Gradskog vijeća o odbijanju poskupljenja, jer se, tvrdi, otvorila mogućnost da svi građani pokrenu tužbe protiv Grada Splita jer im nije osigurao grijanje.