UGROŽENI DJECA, STARIJI I BOLESNI

Split i okolica u panici: Voda nije za piće, institucije zakasnile pet dana?!

08.03.2017 u 16:25

Bionic
Reading

Gotovo 400 tisuća stanovnika Splita, Solina, Trogira i Kaštela već peti dan muku muči sa zamućenom vodom iz vodovoda, a tek u utorak poslijepodne komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija izdala je obavijest da su prekoračene maksimalne dopuštene koncentracije i preporuku da se koristi prokuhana ili flaširana voda

Jake kiše koje su od ovog vikenda padale u Splitu i okolici i nabujale podzemne vode uzrokovale su veliko strujanje i na izvoru rijeke Jadro, kojom se napaja gotovo cijela županija, a zbog toga se parametar mutnoće povećao iznad dopuštenih vrijednosti. Uznemireni Splićani danima su alarmirali nadležne službe, no prava panika nastala je u utorak poslijepodne, kada je napokon objavljena službena obavijest: u doslovce svim trgovinama na području grada rasprodane su zalihe flaširane vode.

Kako tportal doznaje iz Zavoda za javno zdravstvo, upozorenje o prokuhavanju ostat će na snazi najmanje do četvrtka, a vjerojatno i do petka, unatoč činjenici da je kiša prestala padati i da je zapuhala bura. Premda se tvrdi da se kod zamućenja radi o situaciji koja je uobičajena, ne pamti se kada je gotovo za cijelu županiju bila na snazi mjera o prokuhavanju pitke vode.

'Nema mjesta panici, ali mjere ostaju na snazi, pogotovo za malu djecu, starije građane i osobe oštećenog imuniteta', kazala je za tportal voditeljica Odjela opće zdravstvene ekologije u Zavodu dr. Meri Prodan. Pojasnila je da su svi ostali parametri vode, od mikrobioloških do kemijskih, potpuno normalni, no upozorenje izdano iz predostrožnosti jer klor kao sredstvo dezinfekcije sa stopostotnom učinkovitošću djeluje samo u bistroj vodi.

Dopušteni parametar mutnoće po zakonu iznosi do četiri mjerne jedinice (NTU), a prethodnih dana u Splitu i okolnim gradovima dosezao je i do sedam ili osam. Jednako je i danas, čak i u samoj zgradi Zavoda za javno zdravstvo, a dojave govore da je stanje u gradskoj četvrti Spinut ili u Kaštelima još gore.

Po rezultatima mjerenja koje je tportal dobio na uvid, na nekoliko lokacija (brodogradilište, Sućidar, Oceanografski institut i Jadro) vrijednost NTU-a dosegnula je 23, a u Kaštel Sućurcu čak 37,7, odnosno gotovo deset puta više od dopuštenog!

Panici građana pridonijelo je nevjerojatno postupanje splitske gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija koja je tek u utorak priznala problem. Naime, puna tri dana nakon prvih dojava, u ponedjeljak, objavila je priopćenje u kojemu stoji da je voda iz slavina 'unatoč blagom zamućenju, po svim drugim parametrima u skladu s pravilnicima', a potrošačima je usmeno savjetovano da je nastave piti. Istog dana, međutim, Zavod za javno zdravstvo objavio je potpuno suprotnu obavijest i preporučio prokuhavanje pa se Vodovod i kanalizacija tek dan kasnije ukrcao na taj vlak.

Na čelo ove gradske tvrtke nedavno je postavljen bivši savjetnik gradonačelnika Ive Baldasara, Drago Davidović, kojemu su se u samo tri mjeseca mandata dogodile dvije apokaliptične situacije: najprije su zbog velikih hladnoća u siječnju masovno pucale vodovodne cijevi, zbog čega su deseci tisuća građana danima bili bez opskrbe, a sada voda iz njih nije za piće. Davidović je medijima potvrdio da je zamućenje bilo vidljivo još prošlog petka, no tvrdi da je bilo 'neznatno i primijećeno na samo nekoliko mjesta'. Upozorenje su, tvrdi, izdali 'kada se mutnoća pojavila na svim mjernim mjestima'.

Tportal je od Vodovoda i kanalizacije zatražio službeno objašnjenje za sporu i neodgovornu reakciju, no ondje tvrde da nikakvog kašnjenja nije bilo. 'Obavijest smo uputili potrošačima odmah po saznanju da je došlo do povećanja parametara mutnoće, o čemu smo obaviješteni od Zavoda za javno zdravstvo', tvrde u toj tvrtki.

Očekuju da će se stanje s vodom u Splitu i okolici stabilizirati do kraja ovog tjedna.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita Andro Krstulović Opara u srijedu je najavio kako će, bude li izabran na tu dužnost, žurno pokrenuti rješavanje napajanja vodom za građane na splitskom području gradnjom alternativnog vodovoda. "Zatražit ću od Vodovoda, Agencije EKO Kaštelanski zaljev i Hrvatskih voda žurnu realizaciju projekta izgradnje alternativnog dovoda vode iz područja najbližeg slijeva rijeke Cetine, kao i izradu taložnice" istaknuo je Krstulović Opara u priopćenju. "Građani Splita s još 13 gradova i općina vodu dobivaju izravno s izvora rijeke Jadro na kojem nisu izgrađene niti osnovne taložnice, pa su u slučajevima velikih voda i kiša građani redovito izloženi zamućenoj vodi koja nije za piće," rekao je Krstulović Opara. Naglasio je kako je voda ugrožena zbog porasta broja nelegalnih i nekontroliranih odlagališta otpada. "Na žalost, umjesto podizanja kvalitete isporuke vode u splitskom komunalnom poduzeću Vodovod i kanalizacija, u posljednja dva mandata primarno su radili na podizanju broj zaposlenih rođaka, ali i 'partijskih drugova'", naveo je Krstulović Opara.