RAZVOD S BIVŠOM STRANKOM

Baldasar smjenjuje SDP-ovog veterana 'jer je u godinama'

01.11.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Godinu dana uoči isteka mandata, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar smijenit će direktora gradske komunalne tvrtke Vodovod i kanalizacija Zdravka Mulića, inače pripadnika 'stare garde SDP-a'. Nastavak je to Baldasarova razvoda s bivšom strankom, koja je prošlog tjedna objavila da samo nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora izlazi iz vlasti - ali ipak savjetuje svojim direktorima gradskih tvrtki da zadrže fotelje

'Gospodin Mulić ušao je u 67. godinu života i njegova dob razlog je razrješenja', tvrdi splitski gradonačelnik za tportal. I sam Zdravko Mulić potvrdio je da mu je najavljeno razrješenje i kaže da 'gradonačelnik zna što radi', ne želeći ulaziti u politički kontekst priče.

'Imam neku vrstu menadžerskog ugovora u kojemu stoji da me se u svakom trenutku može razriješiti bez ikakvog obrazloženja. Nemam ništa protiv', kazao nam je (još uvijek) direktor Vodovoda i kanalizacije.
Mulić, inače, u ovoj tvrtki ima mjesečnu plaću od negdje preko 16 tisuća kuna i nakon smjene pripast će mu šest plaća, ali u bruto iznosima.

Tvrtka Vodovod i kanalizacija u većinskom je vlasništvu Grada Splita, koji ima 6 od 11 članova skupštine, dok ostatak pripada okolnim općinama i gradovima. Upravo stoga ovo je jedina splitska komunalna tvrtka za čija se čelna mjesta raspisuje javni natječaj - premda se njegovi pobjednici neuobičajeno često unaprijed poznaju.

Također, upravo ova tvrtka sinonim je za stranačko i rođačko uhljebljivanje: u mandatima aktualnog gradonačelnika Ive Baldasara i njegovog prethodnika Željka Keruma bez natječaja je zaposleno pedesetak ljudi, uključujući neke gradske vijećnike i njihovu rodbinu. Ondje dugo godina radi predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković, tu je kćerka njegove prethodnice Nevenke Bečić, vijećnik SDP-a Gojko Čepo, sestra stranačkog veterana Marina Jurjevića, bivši šef gradskih financija Jurica Jurišić, pa čak i nećak samog direktora Zdravka Mulića

Po nepisanom pravilu stranačke garniture jedna drugu ne diraju - tako su se nakon Baldasarovog osvajanja vlasti SDP-ovi kadrovi samo popeli stepenicu više, a Kerumovi jednu niže. Do danas žive u dosta skladnim odnosima.

Po proceduri, na sjednici skupštine tvrtke idućeg tjedna donijet će se odluka po kojoj se raspisuje natječaj za direktora, a nakon njegove provedbe skupština će se ponovno sazvati kako bi potvrdila rezultate. U splitskim kuloarima očekuje se kandidatura Drage Davidovića, bivše Baldasarove desne ruke koji je negdje na pola mandata pao u nemilost i smijenjen s mjesta pročelnika Ureda, odnosno degradiran na poziciju savjetnika-specijalista.

Ako se dohvati direktorske funkcije, Davidović neće moći aktivirati svoj vijećnički mandat i dati ruku Baldasaru u Gradskom vijeću, gdje mu je uoči usvajanja proračuna i izmjena GUP-a svaka pomoć prijeko potrebna. Ako mu, pak, pripadne nešto niža pozicija, moći će istovremeno i u Vijeće...

Tko god bude izabran za direktora Vodovoda i kanalizacije na natječaju koji se provodi tek sedam mjeseci uoči lokalnih izbora, dobit će mandat na pune četiri godine. I osigurano radno mjesto ili otpremninu za slučaj smjene, dakako...