AMFORA OD OSAM KATOVA

Split dobiva megahotel od 26 milijuna eura: Pogledajte kako će izgledati

06.11.2017 u 17:23

Bionic
Reading

Nakon niza od nekoliko desetaka novih manjih hotela otvorenih u protekle dvije godine u Splitu je započela izgradnja i jednog velikog: U objekt nazvan Amfora, smješten u priobalnom pojasu Žnjana te s pogledom na golem plato i plažu, nedavno očišćenu od bespravne gradnje, poduzetnik Zvonko Kotarac uložit će 26 milijuna eura

Novi hotel imat će četiri zvjezdice i 207 soba s ukupno 500 ležaja te će po tome biti trenutno najveći u Splitu - jer Marjan nije dočekao obnovu i otvorenje ni deset godina nakon što ga je kupio propali poduzetnik Željko Kerum.

Amfora će se sastojati od glavnog objekta, osmerokatnice koju je projektirao Emil Šverko te manjeg rezidencijalnog dijela po projektu Nene Kezića, u kojemu će se nalaziti apartmani veličine od 30 do 100 kvadrata. U splitskim urbanističkim planovima hotel se na ovoj lokaciji nalazi već petnaestak godina, a u mandatu prethodne vlasti ponešto su prilagođeni njegovi volumeni - umjesto dva podjednaka, izdana je dozvola za jedan veliki i jedan manji. Radovi na terenu već se odvijaju i njihov dovršetak predviđen je za proljeće 2019. godine.

  • +12
Hotel Amfora u Splitu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane Fotografije

'U ovom trenutku na WTM sajmu u Londonu dogovaramo suradnju s pet najvećih svjetskih turoperatora. Što se tiče eventualnog ulaska u neki od većih hotelskih lanaca, zasad nismo sigurni da ćemo ići u tom smjeru', otkrio je za tportal investitor Zvonko Kotarac.

Pojasnio je da je hotel dobio naziv po obiteljskoj kolekciji amfora starih između 1800 i 2500 godina, potpuno očuvanih i zaštićenih kao nacionalno kulturno dobro, koje će u njemu biti i izložene.

Kotarac je koncem devedesetih i početkom dvijetisućitih bio najveći splitski stanograitelj, neslužbeno tituliran kao lokalni 'kralj građevine'. Nakon poslovnih poteškoća i razlaza s partnericom Marinom Wallner ponešto se pritajio, no u posljednje vrijeme ponovno je vrlo aktivan.

U strogom centru grada dovršio je luksuznu stambenu zgradu u kojoj je cijena kvadrata dosezala i pet tisuća eura, ima nekoliko investicija u pojasu Žnjana, a njegova tvrtka Dal-koning pojavljuje se i kao izvođač radova na novom hotelu Ambasador. U svom vlasništvu već ima hotel Atrium s pet zvjezdica.

Njegov novi hotel na Žnjanu značajno će popraviti turistički prosjek Splita, kojem ovakvih kapaciteta kronično nedostaje: premda je grad ove godine prvi put premašio brojku od dva milijuna noćenja, stabilizirao se na popisu deset najvećih hrvatskih destinacija i raste po godišnjoj stopi većoj od 20 posto, glavni nositelj razvoja još uvijek je oko 17 tisuća postelja u privatnom smještaju.

Amfora će nakon otvaranja nuditi kongresnu dvoranu od 500 četvornih metara, wellness na tisuću i pol kvadrata, saune s pogledom na more te tri bazena, od kojih će dva imati pogled na more, a jedan mogućnost zimskog zatvaranja staklenom stijenkom. Planira se zapošljavanje 80 stalnih i još 40 sezonskih radnika.

Za razliku od najnovijih trendova gradnje objekata s potpuno zatvorenim fasadama, u novom Kotarčevu hotelu čak 75 posto soba imat će balkon s pogledom na more i otoke.