svi rade, ali rezultata nema

Splićanin terorizira susjedstvo i školu, policija intervenirala dva puta u tri dana, a on nije ni u zatvoru, ni na liječenju: Provjerili smo zašto

15.06.2021 u 14:58

Bionic
Reading

Prošle srijede, 9. rujna, u ranim poslijepodnevnim satima jedan Splićanin terorizirao je cijeli svoj kvart: vikao je, psovao i naoružan samostrelom prijetio svojim susjedima. Policija ga je najprije odvela liječniku kojega je sam zatražio, no on ga je pustio. Prenoćio je u pritvoru, sutradan priveden sucu za prekršaje i nakon kraćeg postupka pušten na slobodu

Već sljedećeg dana oko 11 sati neovlašteno je ušao u obližnju osnovnu školu, uvjeren da je njegov sin žrtva zlostavljanja. Ponovno je galamio i prijetio, a po tvrdnjama očevidaca i vlastitog sina najprije udario, potom snažno odgurnuo i na koncu u odlasku zvučno udario jedna vrata.

Samo dva dana kasnije novi incident, ponovno u kvartu: 'pepper-sprejom' najprije je poprskao dvije osobe i zatim izvadio luk i strijelu i iznova prijetio. Policija ga je privela i odvela liječniku koji ga je ponovno odlučio ne zadržati, a zatim i prekršajnom sudu, koji ga je ponovno pustio.

Sličnih ispada, neprijavljenih policiji, bilo je i više. No sustav ne uspijeva do kraja odraditi svoj posao.

Identitet ove osobe, kao i naziv škole koju pohađa njegov sin, poznat je tportalu, no zbog zaštite interesa malodobnog djeteta nećemo objaviti nijedan podatak. Može se otkriti da u samoj školi vlada strah jer se navedeni Splićanin ondje više puta pojavljivao i ponašao nasrtljivo, unosio u lice zaposlenicima. Dio roditelja odlučio je neko vrijeme ne slati svoju djecu na nastavu.

A i njegovo susjedstvo i dalje živi u strahu i nelagodi.

U ovaj slučaj bilo je uključeno više institucija: policija, Centar za socijalnu skrb, bolnica, prekršajni sud. U loptanju između njih neke obavljaju svoj dio posla, neke ne, a dio odbija odati bilo kakve informacije pravdajući se liječničkom tajnom ili zaštitom osobnih podataka. Rezultat je ipak porazan: osoba s evidentnim problemima u ponašanju i dalje nije ni u zatvoru, ni na liječenju.

Pušten nakon incidenta sa samostrelom

U splitskoj policiji za tportal su otkrili ono što im zakon dopušta. Tako kažu da su 9. lipnja u 14.35 sati dobili dojavu o 53-godišnjaku koji u ruci drži samostrel, prijeti i želi ući u jedan obližnji objekt. Pozivatelj se u strahu zaključao unutra.

'Oružje je oduzeto, a muškarac je po vlastitom zahtjevu odveden na pružanje liječničke pomoći, no ondje nije zadržan. Priveden je i kriminalistički obrađen te dan kasnije odveden na prekršajni sud, gdje je prijavljen za dva prekršaja: za naročito drsko i nepristojno narušavanje javnog reda i mira te za nošenje oružja na javnom mjestu', kazali su nam u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Predviđena kazna za prvo djelo je 50 do 350 njemačkih maraka ili do 30 dana zatvora, a za drugo djelo 3 do 15 tisuća kuna i također do 30 dana zatvora.

Alarmiran je Centar za socijalnu skrb

Samo dan kasnije muškarac se pojavio u osnovnoj školi. Nije mu to bio prvi put: katkad bi došao sa psom, katkad samostalno i mahom uznemiravao osoblje. Tvrdio je da je njegov sin meta zlostavljanja, premda o tome zasad nema baš nikakvih dokaza. Tek jednom mu je drugo dijete 'zavrnulo prst', pa je zbog toga kažnjeno, ali i zaradilo fiksaciju ovog roditelja.

Ali zato je, po svjedočenju djece i roditelja, tom prilikom vlastitog sina snažno udario po stražnjici uz poruku da se ide igrati s drugom djecom, potom ga grubo odgurnuo i na koncu udario u štok školskih vrata. Alarmiran je Centar za socijalnu skrb.

'Reagirali smo sukladno protokolu, ali ne možemo iznositi bilo kakve informacije jer već vodimo određene postupke u vezi djeteta', sve je što je za tportal rekao ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Splitu Ante Bjažević.

Dva dana kasnije na scenu ponovno stupa policija.

'Dana 13. lipnja u 11.25 sati ovaj 53-godišnjak ponovno je remetio javni red i mir tako što je 'pepper-sprejom' pošpricao dvije osobe dok je u ruci držao neku vrstu strijele. Nitko nije ozlijeđen, ali ponovno su ostvarena obilježja naročito drskog narušavanja javnog reda i mira', kazali su nam u splitskoj policiji.

Odveli su ga liječniku koji ga je odbio zadržati. Odveli su ga na Prekršajni sud s novom prijavom, pa mu ponovno prijeti kazna od 50 do 350 njemačkih maraka i maksimalno 30 dana zatvora.

Zašto nije određen pritvor?

Tportal je provjerio situaciju na Prekršajnom sudu: doznali smo da nijedan od ovih postupaka nije dovršen. Angažirana su dva suca, uglavnom su obavljena saslušanja i čekaju se presude. Na ovom sudu nisu nam komentirali zašto pritvor za nasilnika, ako već ne prilikom prvog privođenja, nije određen kod novog dovođenja na sud samo tri dana kasnije.

Radi se, kažu, o procjeni suca.

Provjerili smo i u splitskoj bolnici je li uobičajeno osobu koju im policija dovodi dva puta u tri dana ne zadržati na liječenju. Šef Psihijatrije Trpimir Glavina ljubazno, ali odlučno kazao nam je da mu ne pada na pamet komentirati pojedinačne slučajeve.

Slučajeve u kojima sve institucije nešto rade, ali konačnog rezultata nema.