POBJEDA KONZERVATIVACA

Porfirije tražio, država ispunila: Srbi izbacuju transrodne osobe iz udžbenika biologije

31.10.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Radna skupina Zavoda za unaprjeđenje odgoja i obrazovanja pri Ministarstvu obrazovanja Srbije utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika biologije za osmi razred osnovne škole. Na spomenute 'nedostatke' ukazao je konzervativni dio javnosti predvođen patrijarhom Porfirijem, a nakon što se taj dio javnosti uznemirio zbog uvrštavanja pojma rodnog identiteta i transrodne osobe u udžbenike

Odluka o izmjenama gradiva u udžbeniku donesena je suprotno ranijim zaključcima struke i stavovima Nacionalnog obrazovnog vijeća i Srpskog biološkog društva, čiji stav je 'pregažen' mišljenjem ad-hoc radne skupine koju je sazvao ministar obrazovanja, kadar Dačićeve Socijalističke partije Srbije Branko Ružić.

Radnu skupinu čini osam članova, a njezinu jezgru tvore pretežno utjecajni konzervativci poput politologa i profesora na beogradskom Filozofskom fakultetu Slobodana Antonića, poznatog po desničarskim stavovima bliskim crkvi koje je nerijetko iznosio u medijima. U povjerenstvu, dakako, nema niti jednog biologa, zbog čega je prema ovakvom načinu donošenja odluke kritična Biljana Stojković, evolucijska biologinja i profesorica na beogradskom Biološkom fakultetu koja je nedavno bila i nezavisni kandidat uz podršku zeleno-lijeve koalicije Moramo na predsjedničkim izborima u Srbiji.

'Tamo nema biologa, jer su biolozi prethodno dali svoje mišljenje, što se ministru nije svidjelo. Struka je poručila da su teme koje se obrađuju u problematici spola i roda biološki utemeljene, povezane s biološkom znanošću i da bi trebale biti u udžbenicima. Ministru se to nije svidjelo pa je napravio povjerenstvo za koje je znao da će donijeti odluku koja je u njegovom interesu', komentira Stojković za Nova.rs.

  • +21
Patrijarh Porfirije u Vukovaru Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

Povjerenstvo je sazvano nakon što je konzervativni dnevnik Večernje novosti u rujnu objavio izvatke iz jednog od novih udžbenika u kojemu, među ostalim, stoji kako se 'rod i spol ne moraju poklapati kod svake osobe'. U udžbeniku se po prvi puta spominju transrodne i rodno neutralne osobe, a u poglavlju gdje se govori o diskriminaciji navodi se kako 'društvo često nameće da rod i spol moraju biti podudarni'. Učenike se čak savjetuje da, ako se ne pronalaze niti u jednom od postojećih rodnih identiteta, potraže savjet psihologa.