BORBA PROTIV TERORA

'Spavač' Al Kaide osuđen na 100 mjeseci zatvora

30.10.2009 u 09:25

Bionic
Reading

Savezni sud u Peoriji, u američkoj saveznoj državi Illinois, u četvrtak je osudio agenta 'spavača' Al Kaide, Alija al Marrija iz Katara, na osam godina i četiri mjeseca zatvora (100 mjeseci), dvostruko manje od zahtjeva tužitelja, zbog "neprihvatljivog" tretmana prema njemu u mornaričkom zatvoru u Južnoj Karolini.

Okružni sudac Michael Mihm mogao je Al Marriju izreći do 15 godina zatvora, ali se odlučio za blažu kaznu od osam godina i četiri mjeseca, zbog "vrlo teških" uvjeta pod kojima je osuđenik držan tijekom gotovo šest godina zatočenja bez optužnice u mornaričkom zatvoru, prenosi MSNBC News.

Odluka suca Mihma mogla bi poslužiti kao presedan u budućim predmetima za terorizam, jer SAD još drži oko 230 zatočenika bez optužbe u zatvoru svoje mornaričke baze Guantanamo na Kubi. Većina njih zatvorena je od 2001. godine, nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna.

Oni od zatočenika Guantanama koji bude izvedeni pred sud i osuđeni, vjerojatno će tražiti da im se vrijeme provedeno u pritvoru uračuna u kaznu, što je gotovo univerzalno priznato pravo.

U 10-minutnom iskazu, 44-godišnji Al Marri je kroz suze rekao sucu da žali što je pomagao Al Kaidi i da on nikada nikome ne bi naudio. Sudac je odbacio njegove tvrdnje, ističući da je i nakon napada 11. rujna 2001. ostao uz Al Kaidu.

U obrazloženju blaže kazne, sudac je kritizirao vladine oštre tehnike ispitivanja primjenjene na Al Marriju, uključujući i prijetnje zatvaranjem njegove obitelji u Saudijskoj Arabiji, ističući da je to neprihvatljivo. "Moja su osobna uvjerenja da je to neprihvatljivo. To nije ono što mi jesmo", kazao je Mihm.

Marri je u svibnju priznao krivnju za sudjelovanje u uroti za pružanje materijalne potpore ili sredstava stranoj terorističkoj organizaciji.

Uhićen je u prosincu 2001. kao apsolvent Sveučilišta Bradley u Illinoisu. Godine 2003., predsjednik George W. Bush proglasio ga je neprijateljskim borcem, jednim od trojice koji su bili zatočeni na teritoriju SAD-a.

Vrhovni sud SAD-a u prosincu 2008. prihvatio je razmotriti Al Marrijev status, a predsjednik Barack Obama je dao nalog za njegovo prebacivanje civilnim vlastima u Peoriji, gdje mu je prebivalište.