prvoklasna politička tema

Prosvjed zbog koncesije za Zlatni rat, HDZ načet skandalom

21.04.2017 u 19:30

Bionic
Reading

Otočna buna zbog davanja koncesije nad plažom Zlatni rat tvrtki Sport B, čini se, tek se zahuktava: U poslijepodnevnim satima utorka (s uplovljavanjem trajekta u 15 sati) održat će se veliki prosvjed u Supetru na Braču. Formalni organizator je Općina Bol, no pridružit će se brojne organizacije civilnog društva, kao i stanovnici više mjesta na srednjodalmatinskim otocima

Skandal oko Zlatnog rata izrodio se u prvoklasnu političku temu, pa se pojavila informacija da je HDZ na rubu odluke da povuče Zlatka Ževrnju iz utrke za splitsko-dalmatinskog župana, pogotovo jer se pojavila informacija da je upravo on utjecao na članove Vijeća za koncesije da, nakon što su na prvom sastanku odlučili poništiti natječaj, kasnije ipak predlože Županijskoj skupštini njegovo zaključenje. Odnosno izbacivanje uz utrke lokalne komunalne tvrtke, ali i znatno povoljnijeg ponuđača zbog navodne proceduralne greške, te predaju bolske plaže tvrtki koju se povezuje s poduzetnicima bliskima 'desnoj struji' HDZ-a.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP) pridružila se zahtjevima za zadržavanjem resursa u rukama lokalne zajednice; prosvjedu u utorak ona nije formalni organizator, ali će mu dati svu logističku potporu. Između ostalog, zato što i sam Supetar ima ogromnih problema upravo s koncesijama i pomorskim dobrom.

'Najljepše plaže u mjestu predane su u koncesiju hotelskoj tvrtki, a ona ne samo da na njima zarađuje višestruko veće iznose uvođenjem potkoncesionara, nego ih i devastira', objasnila je Marković za tportal. Vlasnik tvrtke Svpetrvs naime nedavno je bez dozvola nasuo velik dio obale u ovom gradu i promijenio ju gotovo do neprepoznatljivosti.

Grad Supetar jedan je od onih koji već godinama vodi bitku sa Splitsko-dalmatinskom županijom upravo oko pomorskog dobra: tportal je u posjedu odluke Gradskog vijeća još iz ožujka 2014. godine, kojom se od župana Zlatka Ževrnje zahtijeva prijenos ovlasti nad ovim resursom. Župan se do današnjeg dana nije udostojao odgovoriti pa je ovih dana iz Supetra poslan novi zahtjev sa sloganima 'Otok otočanima' i 'Naš grad - naša obala'.

 

'Problem Bola, ali i svi drugi problemi kojima svjedočimo na našim plažama, dugoročno se mogu riješiti zahvaljujući jednom jedinom članku Zakona o pomorskom dobru. On govori da Županijska skupština na prijedlog župana može prenijeti ovlaštenje za davanje koncesija na gradove ili općine', kazala je Marković za tportal.

Ne radi se o nepoznatoj praksi: u nekim slučajevima primijenile su je Istarska i Primorsko-goranska županija u Bakru, Malom Lošinju, Cresu, Opatiji, Rabu, Novom Vinodolskom...

'Župan Ževrnja tvrdi da hrvatski zakoni ne dopuštaju prijenos ovlasti na gradove i općine i da bi se zbog toga zakoni morali mijenjati, a vješto prešućuje članak 21. Zakona o pomorskom dobru koji je na snazi i može se odmah provesti', kaže gradonačelnica Supetra.

Na sličan problem ovih dana upozorio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar: on je na primjeru Zapadne obale dokazao apsurd hrvatskog zakonodavstva. Ne samo da Split mjesecima nije mogao započeti s uređenjem posljednjeg dijela ove šetnice jer se on nalazi pod Županijom, nego sada postoji mogućnost da se prostor u koji je uloženo gotovo stotinu milijuna kuna preda u koncesiju mimo Grada Splita kao investitora. Dapače, Split kao veliki grad svejedno nema ingerenciju nad gotovo kompletnom svojom obalom kao najvažnijim gradskim resursom.

Ministar pomorstva i prometa Oleg Butković najavio je da će se istraga sporne koncesije nad Zlatnim ratom, koju je naložio bijesni premijer Andrej Plenković, dovršiti idućeg tjedna - no to evidentno neće biti dovoljno da se ušutkaju nezadovoljni otočani i spriječi prosvjed zakazan za utorak. HDZ-ova vlast u ovoj županiji, neprekinuta punih 25 godina, prvi put izgleda načeto.