RASPAD SISTEMA

Spašavanje djece propalo jer su odvjetnici ostali bez vozila

18.08.2016 u 14:56

Bionic
Reading

Dječja odvjetnica iz Centra za posebna skrbništva u utorak se nije odazvala pozivu na ovrhu troje male djece u okolici Zaboka jer nije imala kako otići na teren. Nakon šest mjeseci stalnog upozoravanja nadležnog Ministarstva socijalne politike, navedeni Centar ostao je bez službenih automobila, koji su im osnovno sredstvo za rad, javlja Jutarnji list

U sljedećih mjesec dana na još 157 sličnih ročišta posebni se skrbnici neće moći pojaviti, iako ih je država dužna osigurati, čime će najranjivije skupine osoba ostati bez minimalne pravne zaštite, piše Jutarnji list, dodajući da je ravnateljici Centra Karolini Šestak zahtjev za sastanak s ministricom Bernardicom Juretić odbijen čak šest puta.

'Mi više nemamo izlaza. Centri za posebna skrbništva osnovani su u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu i svaki od njih pokriva po pet županija. Posebnih je skrbnika malo, a slučajeva jako puno: 15 posebnih skrbnika obradilo je 4300 predmeta. Stoga nije neobično da imamo po dva ili tri ročišta u istom danu, na lokacijama udaljenima međusobno po sto i više kilometara', objašnjava Šestak.


Sve o mukama u osiguravanju vozila za potrebe Centra za posebna skrbništva možete pročitati ovdje