ODGOVOR SAD-U

Španjolsko državno odvjetništvo pokrenulo predistragu o špijunaži

29.10.2013 u 19:32

Bionic
Reading

Španjolsko državno odvjetništvo pokrenulo je u utorak predistražne radnje u vezi s izvješćima prema kojima su američke tajne službe špijunirale milijune španjolskih građana

Državni odvjetnik Eduardo Torres-Dulce odobrio je proces prikupljanja relevantnih informacija, nakon što je list El Mundo u ponedjeljak objavio članak o tomu da je SAD pratio više od 60 milijuna telefonskih razgovora španjolskih državljana, stoji u priopćenju iz njegova ureda.

Španjolci su u ponedjeljak pozvali na razgovor američkog veleposlanika kako bi s njim razgovarali o spomenutom pitanju. Slična su izvješća o američkom špijuniranju u Francuskoj i u Njemačkoj potaknula diplomatski metež između Washingtona i njegovih europskih saveznika.

Ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo rekao je da će, ukoliko se ustanovi da su izvješća istinita, doći do prekida ozračja povjerenja između dviju zemalja.

Garcia-Margallo, koji u utorak boravi u posjetu Latviji, istaknuo je kako između Španjolske i SAD-a postoje bliske veze te je kazao da pregovori o slobodnoj trgovini između Europe i SAD-a neće biti prekinuti.